Kastrup möjlig köpare av Sturup

NYHETER

Malmö/Köpenhamn Den nye chefen för Köbenhavns Lufthavne, Brian Petersen, utesluter inte att han kommer att plocka fram fickräknaren och kika närmare på Sturups flygplats sedan en utredning föreslagit en eventuell försäljning.

– En eventuell försäljning är helt nytt för oss. Därför skall vi se närmare på betänkandet, säger Petersen till Berlingske Tidendes ekonomiska nätsida.

Han säger samtidigt att ett köp av Sturup, eller Malmö Airport som flygplatsen officiellt heter, inte för närvarande finns i bolagets strategi.

Möjligt med järnväg mellan

Den svenska utredaren Christina Rogestam motiverar i betänkandet en försäljning av Sturup med att det skulle bidra till att öka upptagningsområdet till bland annat Polen och norra Tyskland samtidigt som ett gemensamt kapacitetsutnyttjande skulle effektivisera den existerande infrastrukturen.

Hon tror också att en försäljning av Sturup skulle kunna öka möjligheterna för investeringar i en järnväg mellan Malmö och Sturup.

Kommunalrådet Ilmar Reepalu (s) är positiv till förslaget om försäljning och påpekar att Malmö och Köpenhamn redan har ett gemensamt hamnbolag Copenhagen-Malmö Port, CMP.

– Dessutom äger de nya ägarna till Kastrup, det australiska konsortiet Macquarie, Arlandapendeln och vet villkoren här. Det skulle säkert bli möjligt att finansiera en järnväg till Sturup med deras hjälp, säger han till Sydsvenskan.

Bättre samarbeta med Arlanda

Sturups flygplatschef Lennart Björk är inte förtjust i förslaget om försäljning och anser att det inte är givet att det skulle gynna resenärerna.

– Det är en fördel för oss att tillhöra det statliga flygplatssystemet. Vi skulle ha mer nytta av ett samarbete med Arlanda än med Kastrup, säger han.

TT