Barnens bokvärld har öppnats

Foto: Johanna von Horn, Lisa Gunnarsson och Ebba Billengren vill att upplevelser ska stå i centrum. Foto: Joel Marklund/BILD BYRÅN
NYHETER

Upplevelser och miljö blir allt viktigare i bokhandlarnas strid om kunderna. Bokslukaren på Södermalm bjuder på en hel sagovärld.

Väggarna täcks av barnbokstitlar. I ett av hörnen har det riggats en scen och i mitten av rummet finns miniatyrbakelser med namn som går att koppla till berömda karaktärer i barnlitteraturens värld.

– Upplevelsen står i fokus. Allt här inne är kopplat till sagor och barnböcker, säger Johanna von Horn.

Konceptbutik enda gångbara

Tillsammans med Lisa Gunnarsson och Ebba Billengren driver hon butiken Bokslukaren på Mariatorget, som slog upp sina dörrar för allmänheten i lördags. Alla tre har tidigare arbetat med barnkultur, och var överens om att en konceptbutik var det enda gångbara för att nå ut till kunderna.

– Man måste erbjuda något mer. Bland annat bjuder vi regelbundet in barnboksförfattare, har musikuppträdanden och seminarier. Tanken är att upplevelsen ska väcka lusten att läsa, säger Ebba Billengren.

"Mer än bara bokryggar"

Susanne Johansson, butikschef för nyöppnade Akademibokhandeln i Skrapan, tror att det blir allt viktigare att konkurrera med saker som internetbokhandeln inte kan erbjuda.

– Man ska uppleva mer än bara bokryggar. Miljön är viktig för att skapa inspiration och upplevelser. Jag vill få in ännu mer kulturutställningar, musikframträdanden och kanske ha ett fotogalleri, säger hon Susanne Johansson. Där kan kunderna i dag till exempel köpa en kockkniv samtidigt som de köper en kokbok. Enligt Martin Barden, vd för Bokia, genomgår hela bokbranschen en rejäl ansiktslyftning. Under 2008 ska kedjan rulla ut ett helt nytt butikskoncept.

– Som kund vill man alltid uppleva någonting och när det gäller bokhandeln måste biblioteksstämpeln tvättas bort. Det ska bli mysigare, modernare och med ett mer uppdaterat sortiment, säger Martin Broden.

Clarence Frenker,

Punkt SE

Fler bokbutiker som erbjuder mer än böcker: