Tio års fängelse för mordet i Alafors

NYHETER

Martin skulle stoppa vandalerna – kördes ihjäl av skåpbil

Foto: 23-åringen körde ihjäl Martin Johansson, 26, med sin skåpbil i maj.

Den 23-årige man som tidigare dömts till tio års fängelse för mord på 26-årige Martin Johansson på en parkering i Alafors utanför Göteborg får sitt fängelsestraff fastställt av hovrätten

Det var i maj som Martin Johansson stannade till på en rastplats vid E45 i Alafors, norr om Göteborg. Där stötte han på ett gäng som höll på att vandalisera rastplatsen. De sparkade sönder en papperskorg och krossade glas.

Martin Johansson blev arg och bad dem sluta. En häftig ordväxling utbröt och 23-åringen satte sig i sin skåpbil och körde över Martin.

När ambulansen kom fram var han redan död.

Döms också för rattfylleri

I tingsrätten dömdes 23-åringen för mord till tio års fängelse. Hovrätten fastställer nu den domen, men dömer också mannen för rattfylleri. Sedan tidigare har också mannen dömts för misshandel av en 12-årig pojke.

Fel på gasreglaget

23-åringen har i hovrätten, precis som i tingsrätten hävdat att det var fel på skåpbilens gasreglage, men den tekniska undersökningen av bilen visade att det inte var något fel på gasen.

23-åringen har också hävdat att han inte menade att Martin Johansson skulle dö, men det tror inte hovrätten på. Bråket om vandaliseringen hade hunnit avta innan 23-åringen satte sig i sin bil, och han hade också tid att varna en annan i gänget innan bilen tog fart.

”NN hade således tid för övervägande innan han körde mot den för honom okände Martin Johansson”, skriver hovrätten i sin dom.