Tid för lycka – i grisens år

Foto: Oscar Magnusson I år ska Qun Wallström fira nyår i Göteborg, men tidigare år har hon rest till släkten i Kina så här års. ”I Peking har alla affärer extra öppet. Det är rena nöjet att handla. Folk överallt”, säger hon.
NYHETER

Bättre framtidsutsikter har sällan skådats. I år vill du fira kinesiskt nyår. Allt som behövs finns i Göteborg.

2007 infaller nyårsafton den 17 februari.

– Det är den viktigaste dagen på året i Kina. Det blir inte riktigt samma känsla här så klart, säger Qun Wallström som flyttade från södra Kina till Göteborg för tio år sedan. I sin inredningsbutik på Linnégatan säljer hon alla tänkbara dekorationer som behövs för att välkomna det nya året. Röda väggbonader, kuvert och lampor med motiv av tjocka män och bebisar som symboliserar rikedom och överflöd.

Tro det eller ej, 2007 ser ut att bli året då allting ordnar sig. Zodiaken har ställt in sig på grisen, som symboliserar glädje och fertilitet. Det händer vart tolfte år. Att det dessutom är en röd eld-gris händer bara vart sextionde. Är man ovanpå det född i grisens tecken precis somQun Wallström, trefaldigas lyckan.

– Det verkar bli ett bra år. Jag var hos en spåman när jag var i Kina i september. Han sa till mig att jag ska vara rådgivare och hjälpa andra att nå lycka. Så det ska jag börja med efter nyår, säger hon.

En gris höjer alltså lyckooddsen för alla i sin omgivning. Bra personer att känna är Morrissey, Elton John, Missy Elliott, Arnold Schwarzenegger, Snoop Dogg, Hillary Clinton, Sasha Baron Cohen och Winona Ryder, men vem som helst född efter det kinesiska nyåret 1959, 1971, 1983 eller 1995 är gott sällskap i år.

Nio tips för en lyckad högtid

1. Skäm bort de ogifta

2. Köp hem en hel fisk

3. Ät anka och degknyten

Foto: Vårstäda noggrant och pynta sedan fint. Dekorationerna är viktiga på det kinesiska nyåret.

4. Smäll inte smällare

5. Vårstäda

Foto: Laga god mat och köp hem godsaker till dina gäster.

6. Var hel och ren

7. Spå dig

8. Åk hem

9. Eller gå ut

Louise Jacobson (.se)