Skåningar struntar i högskoleprovet

NYHETER

18 procent färre har anmält sig i höst

Foto: Intresset för högskoleprovet minskar. Vid universitet i Lund har 18 procent färre anmält sig för att skriva provet.

Den 21 oktober är det dags att skriva högskoleprovet, men antalet anmälningar har minskat för andra året i rad.

Vid universitetet i Lund har 3 540 anmält sig, vilket är en minskning med 18 procent sedan förra året.

Intresset för högskoleprovet är svalt i år. Trenden ser likadan ut över hela landet, och jämfört med förra året har tio procent färre anmält sig för att skriva provet.

Vid Lunds universitet och högskolan i Malmö har hela 18 procent färre än förra året valt att skriva högskoleprovet i höst.

Margareta Hallgren, koordinator för högskoleprovet vid Högskoleverket, vet inte varför det är mindre attraktivt att skriva provet i år.

- Vi är lite förbryllade faktiskt, och vi ska undersöka varför. Kullen med 19-åringar är större än på länge, och de brukar vilja skriva högskoleprovet, säger hon

Betygen räcker

En förklaring som Margareta Hallgren funderat på är det utbyggda högskoleväsendet.

- Det finns många fler högskoleplatser än innan, och på vissa utbildningar råder inte så stor konkurrens om att komma in. Det räcker med gymnasiebetygen, och då kanske många väljer att inte skriva provet, säger hon.

En annan förklaring skulle kunna vara att ungdomarna är rädda för att bli arbetslösa.

- Det har ju skrivits mycket om att akademiker inte får jobb efter avslutad utbildning. Det kanske också kan avskräcka, säger hon.

Flest skriver efter gymnasiet

Anna Lindström