Publicerad:
Uppdaterad:

Svindlade banken på 300 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

En bankanställd och två kunder åtalas i dag

Två av männen drev ett telekomföretag i centrala Göteborg och var kunder hos SEB. Tillsammans med en av bankens anställda lurade de till sig 300 miljoner kronor. Idag åtalas de.

De två kunderna, 38 och 49 år gamla, åtalas för grovt bedrägeri i ett av de största bedrägerimålen i landet någonsin. Banktjänstemannen åtalas för grov trolöshet mot huvudman.

Bedrägeriet ska ha pågått mellan 2001 och 2002. Med hjälp av falska fakturor lurade de två kunderna till sig lån från banken på över en kvarts miljard.

Största bedrägeriet någonsin

Bedrägeriet är ett av de största i Sverige någonsin.

Utredningen har pågått i nästan fyra år och varit mycket komplicerad. Sammanlagt är materialet på 20 000 sidor och har tagit upp ett helt rum på Ekobrottsmyndigheten. Mycket av utredningsarbetet har gått ut på att kontrollera och söka uppgifter internationellt.

– Många av de affärer som jag påstår är osanna ska ha genomförts i Indien, Kina och Sydamerika. Bankkonton i bland annat Schweiz har använts och man har även begagnat sig av bolag registrerade i Hong Kong, säger Olof Sahlgren till Punkt SE.

De två misstänkta männen satt häktade i tio månader under 2003.

Men när polisen hämtat hem den viktigaste informationen bedömdes männen inte längre kunna förstöra bevis. De släpptes och har gått fria sedan dess.

Banktjänstemannen fick sparken när bedrägerimisstankarna rullades upp.

Grovt bedrägeri

Eric Thorsson, Karolina Vikingsson (.se)

Publicerad:
Publicerad: