Ny bok om Stenbecks matmissbruk
Restaurangerna där han åt sig till döds
Jan Stenbeck åt och drack ihjäl sig.
Krögare och vänner berättar i en ny bok om hans frossande.
– Han gick upp enormt i vikt sista året, säger Gerardo Bruno som driver Stenbecks stamkrog San Pietro i New York.
Jan Stenbeck vägde sannolikt över 150 kilo när han dog.
I författaren Stellan Björks bok ”Dynastin Stenbeck” beskrivs finansmannens osunda leverne i detalj.
På Stenbecks stamkrog i Luxemburg, La Caravelle, berättar ägaren Jacques Petremant, att maten mot slutet kördes hem till finansmannen.
Favoriträtterna var gratinerade sniglar, lamm och nässelsoppa.
Vännerna överlevde
Stenbecks mat- och dryckeskompisar Leif GW Persson och Erik Lallerstedt har också vittnat om utsvävningarna.
De blev också överviktiga – men överlevde.
Deras måltider kunde börja med soppa, champagne och gammeldansk.
Sen följde snittar med löjrom och kaviar samt brännvin.
”Och sedan brakade det loss på allvar – med oxrullader och förstärkt potatispuré och kanske en ålmacka eller två och så ost och efterrätter och rödvin, med mera, med mera” , berättar Leif GW Persson.
Inte långt efter var det dags för vickning – och då hade Stenbeck en favorit:potatismos gjord på vispgrädde, äggula och en och annan potatis. I detta rördes en stor burk rysk kaviar och det hela intogs med en sked.
Försökte banta
På Stenbecks favoritkrog i Stockholm, Pontus in the Green House i Gamla stan, var en av hans favoriträtter tryffelfärserad poussin – urbenad kyckling med gåsleversky och tryffelpotatis.
Vinerna kunde kosta tusen kronor och favoritwhiskyn var Glenlivet som på Systemet kostar 2 300 kronor.
Jan Stenbeck försökte banta sommaren 2002, men när det inte gav resultat återgick han till kvällsmackorna med ål och gammeldansk, skriver Stellan Björk i sin bok:
– Det fanns ett destruktivt drag hos Jan Stenbeck som blev värre mot slutet.
”Den tredje lasten var kvinnorna”
Utdrag ur boken” Dynastin Stenbeck”
Richard Aschberg