De har gängkoll

NYHETER

Göteborg centrum för kriminella ligor

I en ny bok kartläggs den svenska gängkriminaliteten. Aldrig förr har de nätverken beskrivits så detaljerat.

Alla vägar leder till Göteborg.

I ”Svensk maffia” avslöjas bland annat att den i dag eftersökte ”Spelkungen”, Rade Kotur, haft otippad uppbackning. Tre kända skådisar från de danska ”Pusher”-filmerna agerade livvakter när det blev tumult kring Koturs spelföretag RKC med huvudkontor i Göteborg 2002. De greps i en bil där polisen också fann en skarpladdad revolver.

”Vi sysslar med säkerhet. Filmerna är mest en hobby”, säger de till författarna Matti Larsson och Lasse Wierup.

Hundratals intervjuer

De båda journalisterna har gått igenom högar av domar och förundersökningar, kartlagt över 1300 kriminella och intervjuat hundratals poliser, åklagare, mammor, flickvänner och flerfaldigt dömda gängmedlemmar.

– Det tog tid att skapa förtroende men många valde att medverka. De insåg att boken kommer att komma ut oavsett och tyckte att det är bättre att ge sin bild av gängkriminaliteten än att vi skulle vara hänvisade till andra källor, säger Matti Larsson.

Göteborg attraherar alla gäng

Original Gangsters ledare Dencho Acar är en av dem som berättar öppet om uppklarade brott och sin väg in i tung kriminalitet. Han ger också sin syn på den senaste tidens konflikter mellan gängen i Göteborg.

– Det som karaktäriserar Göteborg är att nästan alla finns där. Det är en gåta. Hur kommer det sig att denna stad attraherar alla gäng samtidigt?, säger Matti Larsson.

En annan gåta lyder ”varför går unga män med i kriminella gäng?”

– De har ofta trassliga bakgrunder, men det är ingen förklaring. Fanns det ett lätt svar på den frågan skulle man löst problemet med nyrekrytering, säger Matti Larsson.