Här är Freivalds hemliga brev

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
NEKAR FORTFARANDE Laila Freivalds skriftliga ursäkt till Jemen har dykt upp. Men UD hävdar fortfarande att det inte är ett brev.
NYHETER

Här är brevet som inte fanns.

När Laila Freivalds närmaste medarbetare tillsammans med Säpo tog beslutet att stänga sverigedemokraternas hemsida var det en av orsakerna till att utrikesministern tvingades avgå i mars förra året.

Bad om ursäkt

I samband med nedsläckningen påstods Freivalds ha skickat ett brev till Jemens utrikesminister där hon bad om ursäkt för publiceringen. Men brevet förnekades av hennes dåvarande pressekreterare.

– Jag undersökte detta noggrant med tjänstemännen på UD men fick veta att ett sådant brev inte hade avsänts, säger Anders J Ericson.

Men brevet finns.

I går avslöjade Riksdag & Departement att underlaget till brevet sändes till den dåvarande svenske ambassadören i Riyad. I brevet tar utrikesministern starkt avstånd från sverigedemokraterna och deras publicering. Brevet är daterat i Stockholm den 9 februari 2006 och som avsändare står Laila Freivalds.

I ett följebrev försäkrar ambassadören dessutom att webbsidan släckts ner.

Enligt departementsrådet Bernt Fredriksson på UD är brevet inget brev.

– Det finns inget brev. Däremot gick det ut en information från UD till ambassaderna i Mellanöstern att informera respektive lands utrikesministerium om sverigedemokraternas publicering.

”Inte undertecknat”

Ambassadören i Riyad valde enligt UD att skriva om instruktionen som ett brev från Sveriges utrikesminister.

– Jag kan förstå att man lätt kan förledas att tro att Laila Freivalds skrivit det. Men det är inte undertecknat av henne personligen, säger Bernt Fredriksson.

Hemsidan släcktes – ministern avgick

Annika Sohlander Cassel