Sätt färg på din trädgård
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-16
Expertens bästa tips för latmaskar
Lättskött OCH vacker trädgård?
Ja, det går faktiskt. Här delar Kerstin Engstrand med sig av sina bästa tips för den prunkande latmansträdgården.
Kerstin Engstrand har genom åren skrivit mängder med böcker kring trädgårdsarbete, men det är framför allt för boken Latmansträdgården som hon fått mest uppmärksamhet. För vem drömmer väl inte om en prunkande och behaglig trädgård utan en massa arbete?
Rätt sätt gör det lätt
– En skötselfri trädgård finns inte, däremot handlar det om att göra saker på rätt sätt och i rätt tid, förklarar Kerstin som själv hellre njuter av vårsolen sittande på trappen än krypande i rabatter.
Många tror att genvägen till en latmansträdgård är att ha så mycket gräsmatta som möjligt, men där menar Kerstin att de misstar sig.
– Det finns inget som är ett sådant stressmoment! Den ska gödslas och klippas hela tiden.
Nej, latmansträdgården når man i stället genom planering och förarbete. Gör djupa planteringsbäddar så slipper du höstgräva. Plantera rätt växter i rätt läge.
– Själv ligger jag helst i hammocken under sommaren. Dessutom testar jag mig gärna fram och använder naturen som vägledning för hur jag ska arbeta.
Naturen styr arbetet
Kerstins tillvägagångssätt är såväl självklart som enkelt. När tussilagon slår ut kan man börja plantera träd och buskar. När vitsippan slår ut börjar hon räfsa i landen. När björklöven slår ut ska rosorna beskäras och när körsbärsträdens löv kommer kan man sätta potatis och sallad. Zucchini och bönor ska ner i jorden när häggen blommar.
– Folk vill ofta börja arbeta tidigt i sin trädgård men det kommer alltid bakslag på våren. Det här sättet har fungerat för mig i tjugo år och för mina föräldrar och min mormor innan dess.
Läs mer:
Lisa Lemke (hemma@aftonbladet.se), Sofia Wadensjö Karén