Partiet rasar mot Reinfeldt:

NYHETER

För mesig mot facket

GÄVLE. Flera tunga distrikt revolterar mot Fredrik Reinfeldt.

Han anses vara för mesig mot facket.

Men partiledningen viker sig inte för kritiken.

I dag debatteras arbetsrätten på moderaternas stämma i Gävle. Under Fredrik Reinfeldts tid som partiledare har partiet tvärvänt i frågan. Från att ha krävt radikala förändringar omfamnas nu kollektivavtalen.

Upproret pågår på partiledningens egen bakgård. Både Fredrik Reinfeldts, vice ordförandena Kristina Axén Olins och Gunilla Carlssons egna distrikt motsätter sig den officiella linjen.

– De flesta är nöjda med de nya moderaterna och utvecklingen av partiet som helhet, men när det gäller arbetsrätten är det många som är kritiska, säger Fredrik Sjöstrand, landstingspolitiker i Östergötland.

84 procent säger nej

I synnerhet har fackliga

aktioner mot småföretag,

exempelvis salladsbaren ”Wild’n’Fresh” i Göteborg, upprört många moderater.

– Här i Småland har vi sett hur reglerna kan missbrukas, säger Bengt-Arne Johansson, riksdagsman från Jönköping.

Enligt en opinionsmätning från förra veckan säger 84 procent av moderaternas väljare nej till fackliga stridsåtgärder mot arbetsgivare utan fackligt anslutna.

Partiledningen står fast

Partiledningen har inga planer på att vika sig när det gäller arbetsrätten.

– När det gäller arbetsrätten finns det absolut grund för att bli upprörd över hur parter på den svenska arbetsmarknaden har betett sig. Men det är inget bevis för att hela den svenska modellen inte fungerar, säger Fredrik Reinfeldt.

Han är inte rädd för att förlora gamla kärnväljare.

– Det är det pris du får betala. I förändring förlorar du alltid några, men jag tror att du vinner respekt för förmågan att utvecklas med din tid.