”Persson kan bli kvällstidningsreporter”

NYHETER

Lena Mellin om Göran Perssons nya bok

Göran Perssons bok "Min väg, mina val" är lättläst och välskriven.

Det anser Aftonbladets politiska chef Lena Mellin som har läst delar av boken.

– Han skulle bli en bra kvällstidningsreporter, säger Lena Mellin direkt från presskonferensen.

Foto: Mötte pressen Det var en glad Göran Persson som höll presskonferens om nya boken "Min väg, mina val”.

Det var en glad Göran Persson som på tisdagen mötte pressen för att berätta om sin nya bok som beskriver hans tolv år i Sveriges absoluta maktcentrum.

Aftonbladets Lena Mellin var på plats för att bevaka presskonferensen och få en pratstund med vår föredetta statsminister.

– Göran Persson var på väldigt gott humör och tyckte nog det var skojigt, berättar Lena Mellin. Han skriver inte så mycket om sin egen betydelse i boken och det förklarar han med "min egen person går jag förbi för det känns som om jag inte är alldeles objektiv där".

Ingen comeback

Trots att Göran Persson arbetade så länge med politik, lider han inte av abstinensbesvär nu när han lämnat det livet bakom sig.

– Jag saknar det väldigt mycket men jag vill inte ha det tillbaka. Det var hårt, krävande, utmanande. Ett helsicke. Men något svårare, finare och bättre finns inte. Politik är den högsta formen av intellektuell sysselsättning, sa han på presskonferensen.

Vad kommer du ha för roll i politiken i framtiden?

– I partiet kommer jag på min höjd vara aktiv i Malmköpings socialdemokratiska förening. Jag har fortfarande ett sådant genomslag att jag vet precis vad som skulle hända om jag gjorde något annat. Då skulle det heta "nu förebereder Persson sin comeback", sa han.

Att Göran Persson valde att lämna politiken 2006 kom nog inte som någon större överraskning för många.

– Min plan vara att avgå redan 2004 men det kom ett mord emellan, sa han själv på presskonferensen.

Smickrande omdöme

Göran Persson berättade att han tyckte skrivprocessen var "enormt arbetssam" och att han "har skrivit varenda morgon från nyårsdagen fram till den första augusti".

Lena Mellin, du har läst delar av Göran Perssons nya bok. Innebar den några större överraskningar för dig?

– För mig var det kanske inte så mycket nytt, men jag har följt honom så nära under de här åren. Men jag tror ju att det är viktigt att personer i hans position försöker dokumentera sin tid på toppen. Det är ett bidrag till vår gemensamma historieskrivning. Boken är dessutom väldigt välskriven och lättläst. Han skulle kunna bli kvällstidningsreporter.

Vad tror du han tycker om det omdömet?

– Det hoppas jag han blir smickrad av, det var i alla fall min avsikt, säger Lena Mellin.