”Föräldrarna är trötta och utarbetade”

NYHETER

Louise Hallin, legitimerad psykoterapeut om den ökande barnagan

Krångel, skrik, gråt och bråk kan få vilken förälder som helst att bli uppgiven eller arg.

Men det som får det att brista är enligt Louise Hallin, legitimerad psykoterapeut, kombinationen av för höga krav och brist på sociala nätverk.

Foto: Louise Hallin, legitimerad psykoterapeut.

– Man lever för isolerat. Föräldrarna ska sköta allt och alla och det är enorma krav på dem, inte minst från arbetsgivare. Börjar då ungen att krångla och vara skrikig och aggressiv så orkar inte föräldrarna med det. Deras impulskontroll räcker inte till, säger hon till aftonbladet.se.

Föräldrarna är helt enkelt för trötta och det är enligt Louise Hallin skälet till att den mildare varianten av barnaga ökar i Sverige. De frustrerade föräldrarna skakar, hugger tag i och knuffar barnen för att få dem att göra som de vill.

– Föräldrarna är i stort behov av självtid och dygnets timmar räcker inte till. Vi är dåliga på att ta in våra nätverk och ber inte våra släktingar eller vänner att hjälpa till med dagishämtning eller hjälp i hemmet.

Enligt Louise Hallin är det omöjligt för småbarnsföräldrar att få vardagslivet att gå ihop om man inte ber om hjälp.

– Man ska be alla man känner att hugga i, boka in hjälp två dagar i veckan. Be om jättemycket hjälp! Den här isoleringen vi har idag är absurd, onaturlig och har aldrig tidigare förekommit.

Stress på jobbet

Samtidigt som man är mitt i karriären kommer barnen. Och det är förmodligen där en stor del av stressen finns för många. Enligt Louise Hallin lider många småbarnsföräldrar av dåligt samvete och känner skuld både på jobbet och när de är med sina barn.

– Vi är alltid jagade. Stressen i arbetslivet har ökat så mycket att det inte kan bli värre än så här. Som arbetsgivare kan man väl snart inte begära mer av de anställda.

Louise Hallin tycker samtidigt att man själv måste ta ansvar för sin situation och tänka över sitt liv.

– Man måste själv känna efter hur man mår. Gör ekonomiska kalkyler så ni ser om ni kan överleva utan att arbeta så mycket. Att kvinnor ska arbeta heltid medan de har småbarn är ett fruktansvärt krav, tycker jag.

Träffar du många kvinnor som uttrycker att det är ett problem?

– Vi gör ju inget annat än att prata om det hela dagarna. Ofta tror de från början att "alla andra" får den här ekvationen mellan karriär och barn att gå ihop, men så är det inte. Ingen får det att gå ihop!

Hur ska man göra när man som mamma eller pappa är arg eller frustrerad över sitt barn?

– För att motverka det här så måste man få egen tid. Man måste få sova. Hur man bäst uppnår det får man själv fråga sig. Men det behövs fler händer och fötter i våra liv som kan hjälpa till.

”Rätt till halvtid”

Enligt Louise Hallin kan det också finnas en annan förklaring till att vissa föräldrar tappar kontrollen.

– När det är människor som snäpper och tappar kontrollen ofta finns det andledning att tro att personen har varit med om något liknande när de själva var barn. Men det är inte säkert att de kommer ihåg det själva. Kanske har de haft en mamma utan ork. En mamma som är ljudkänslig eller utarbetad.

Louise Hallin är kritisk till bland annat de sociala myndigheterna som hon menar har för små resurser att hjälpa utsatta barn och deras föräldrar.

– De sociala myndigheterna har fullt upp med att ta tag i de saker som redan har inträffat. De är underdimensionerade och utan ekonomi.

Men visst är det till de sociala myndigheterna man ska vända sig om man ser någon slå sitt barn?

– Man kan göra en anonym anmälan till de sociala myndigheterna och då kommer de och gör en inspektion. Men deras hjälpåtgärder och resurser varierar mycket.

Är du förvånad över att den mildare formen av barnaga ökar?

– Nej, inte ett dugg med tanke på hur stressen ser ut. Människorna är stressade i dag till bristningsgränsen. Man talar om att kvinnor ska ha rätt att arbeta heltid men vi måste också ha rätt att få arbeta halvtid.