Mediemogul dömd till fängelse

NYHETER

Mediemogulen Conrad Black har dömts till ett långt fängelsestraff och böter för att ha hindrat rättvisan och lurat aktieägarna i mediehuset Hollinger International.

Straffet fastställdes på måndagen till 78 månader – sex och ett halvt år – av en domare i USA. Black ska dessutom betala 125000 dollar i böter, motsvarande 800000 kronor. 6,1 miljoner dollar av hans tillgångar ska också anses förverkade.

Han ska inom tolv veckor inställa sig i fängelse, heter det.

Den Kanadafödde Black, som är ledamot av det brittiska överhuset, befanns i juli skyldig till bedrägeri i flera fall och till att ha hindrat rättvisan i ett. Själv hävdar den 63-årige Black att han är oskyldig.

Han köpte sitt första tidningsföretag vid 23 års ålder och har med åren hunnit äga så prestigeladdade tidningar som The Daily Telegraph, Jerusalem Post och Chicago Sun-Times.

Han fick problem när Hollinger International, det USA-baserade holdingbolag som kontrollerade imperiet, började avhända sig sina tidningar i Nordamerika och avtalens utformning inte hade godkänts av styrelserna. Aktieägarna klagade över uppgörelserna, som Black och hans medarbetare tjänade stora belopp på, när Hollinger började redovisa förluster.