Tack och godnatt, analoga tv-nätet

NYHETER

Nu slåss tv-bolagen och telekomjättarna om det digitala utrymmet

Foto: Klockan 9.45 vred kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om vredet som stängde av de analoga sändningarna.

I går skrevs tv-historia då det analoga tv-nätet släcktes för gott. Men kampen om det digitala nätet har bara börjat.

– Det har uppstått en dramatisk konflikt mellan tv-bolagen och telekombranschen, säger Jan Scherman, vd för TV4.

Foto: TV4:s vd Jan Scherman.

Ett stort medieuppbåd, flera tv-personligheter och politiker samlades i går förmiddag i sändningsmasten i Hörby för den sista etappen av digitaliseringen av tv-mediet. Klockan 9.45 vred kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om vredet som stängde av de analoga sändningarna.

– Hela Europa har följt vår process och det har gått oerhört smidigt, sa en stolt Crister Fritzon, vd för Teracom som ansvarat för den tekniska övergången.

”Bättre tv”

Men strax efter nedsläckningen blev konflikten på tv-marknaden uppenbar, då Jan Scherman tog upp problemet med hur det ökade frekvensutrymmet ska fördelas.

Det digitala marknätet ger utrymme för fler frekvenser – ett utrymme som tv-bolagen vill använda för satsningar på den kapacitetskrävande HD-tekniken som bland annat ger skarpare bild. Men de svenska telekombolagen vill använda det ökade utrymmet till mobiltjänster och bredbandstekonolgi.

– Om vi har lovat konsumenterna bättre tv och inte håller löftet, har samhället lurat tv-konsumenterna. Risken finns att de som satsat på HD-färdiga tv-apparater kan se sin investering som bortkastad, säger Jan Scherman till Punkt SE.

”Sexfilig motorväg”

Han får medhåll av Annie Wigelius, programdirektör på SVT.

– Nu när vi har byggt en sexfilig motorväg mot bättre tv vill vi inte bli förpassade till vägrenen, säger hon.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hoppas kunna presentera en lösning som alla kan bli nöjda med.

– Före jul ska riksdagen fatta beslut om fördelningen av frekvenserna. Det finns olika intressen, men vi hoppas kunna lösa det här på ett positivt sätt, säger hon.

Tidigare artiklar