Inga spårare har sökt efter björnen

NYHETER

”Svårt att fånga upp dem som har lämnat uppgifter”

Länsstyrelserna i Västra Götaland och Jönköpings län vill spåra den björn som har setts i närheten av Mullsjö.

Men inga spårare har varit ute i skogarna sedan i fredags.

Då var spåraren Gillis Persson ute i trakterna kring Härja, norr om Mullsjö, för att undersöka rapporterade björnspår. Men helt säkert kan han inte säga att det verkligen rörde sig om en björn.

– Jag såg ett fyrsprång på en stig, 13–15 centimeter breda avtryck. Men det är väl 50 procents chans att det var från en björn, säger han.

Vilket djur det i stället kan ha varit kan han inte säga. Ett vildsvin är i alla fall uteslutet, menar han.

”Kan inte gå ut på måfå”

Närmare Mullsjö har inga spårare varit ute och letat. Det beror på att länsstyrelserna i Västra Götaland och Jönköpings län har svårt att få kontakt med personer som har sett björnen.

– Det har varit svårt att fånga upp dem som har lämnat uppgifter. Och man kan inte ge sig ut på måfå, säger Robert Andersson, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Länsstyrelserna har ett generellt uppdrag att inventera och övervaka rovdjursbestånden. I det här fallet vill länsstyrelserna spåra björnen framför allt för att bekräfta att det verkligen rör sig om en björn.

”Väldigt ovanligt”

– Dessutom vill vi veta var det kan finnas för att kunna informera allmänheten, till exempel tamdjursägare, säger Linda Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Björnen som har setts i närheten av Mullsjö är antagligen en ung hanne, kanske på jakt efter en hona eller ett hemområde.

– Det är väldigt ovanligt med björn så här långt söderut, men det är inget onormalt för en björn, säger Linda Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jönköpings län.