Polisen fortsätter söka vittnen

NYHETER

Polisen har håll 4500 förhör - hittills

Det finns vittnen som kan sitta inne med lösningen till dubbelmordet i Linköping 2004 — personer som kan identifiera mördaren, men som inte vågar träda fram. Det tror de poliser som utreder fallet.

På fredag har det gått tre år sedan Mohammad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56, knivmördades. Deras mördare går lös — eller är död.

Efter 4 500 förhör och 650 DNA-tester är hans identitet fortfarande en gåta.

Polisen har letat rätt på mer än 250 personer som passerade mordplatsen och dess närområde under en 15-minutersperiod i anslutning till knivdådet.

Två mord på en minut

Inte ett enda vittnesmål innehåller detaljerade upplysningar om gärningsmannen.

- Det är mycket märkligt. De två morden har tagit åtminstone en minut att genomföra. Under den tiden ska det alltså inte ha kommit en enda människa på Åsgatan, medan det före och efter har passerat flera hundra i en strid ström, säger Benniet Henricson, biträdande spaningsledare vid polisen i Östergötland.

- Jag tror att det finns folk som sett händelsen, men som av rädsla inte vågar ge sig till känna. Det vore märkligt om det var folktomt just den minuten, säger han.

Vädret till knivmannens fördel

På morgonen den 19 oktober 2004 var det mulet och regnigt i Linköping. Temperaturen låg på 7—8 plusgrader och det blåste en nordnordvästlig vind. Vädret spelade mördaren i händerna.

- De personer som rörde sig ute gick hukande i regnet och blåsten, några bar paraply, säger Benniet Henricsson.

Strax före klockan åtta knivhögg en ung man Mohammad Ammouri besinningslöst. Polisen tror att Anna-Lena Svenson råkade passera och blev vittne till avrättningen. Med ett paraply i ena handen och en väska full med böcker i den andre flydde hon springande från platsen tillbaka mot sin bostad. Efter bara några meter hann mördaren ifatt henne. Han högg henne flera gånger i ryggen och sedan också framifrån när hon sjönk ihop. Därefter avlägsnade han sig lugnt från platsen.

Butterflykniv

Längs med flyktvägen påträffades senare en mössa på vilken mördarens DNA-profil säkrats, liksom mordvapnet, en så kallad butterflykniv.

Innan Anna-Lena Svenson förlorade medvetandet berättade hon för den person som först kom till hennes hjälp att den person som knivhuggit henne var i 20-årsåldern.

Polisen har talat med enstaka vittnen som sett delar av knivattacken.

- Vi har inget vittne som sett ansiktet på gärningsmannen, säger Benniet Henricsson.

Letar bland studenter

Polisen tror att mördaren var 15—25 år när brottet begicks.

En teori som utredarna arbetar efter är att mördaren är någon som studerar eller har studerat på orten. Universitetet i Linköping har försett polisen med antagningslistor.

Dådet kan lika gärna ha varit planerat som en impulshandling, enligt utredarna. En teori är att pojken kom på en biltjuv. Någon hotbild mot honom eller hans familj har polisen inte lyckats hitta.

- Om dubbelmordet är en dåres verk då tror jag inte att han finns i livet längre. Vid alla grova brott där mentalpatienter varit inblandade så har de gripits nästan direkt. Om han utfört det här på grund av att han "hört röster" då borde han vara så sjuk att folk reagerat, säger Benniet Henricson.

Sorg varje dag

Tre år efter mordet är sorgen ständigt närvarande hos de drabbade familjerna.

- Varje gång jag ser pojkar i min sons ålder som leker på gården kommer minnena och tankarna på min son. Varför leker han inte bland dem? Varför är han död? säger Hassan Ammouri.

Han säger sig hoppas att gärningsmannen grips och ställs inför rätta, men att hoppets låga börjar att falna.

- De letar efter en dubbelmördare bland nio miljoner människor.

Tidigare artiklar:

Robert Holender/TT