Nätet dras åt i pedofiljakten

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Thailändsk polis utfärdar arresteringsorder – familjen vädjar till mannen att ge upp

1 av 2 | Foto: Heng Sinith
REDO ATT GRIPA HONOM. Chefen för Interpols kontor i Kambodja håller upp bilder och passuppgifter gällande Christopher Paul Neil, den så kallade virvelpedofilen. Kambodja gränsar till Thailand, där Neil reste in förra veckan.

Nätet dras åt kring den kanadensiske lärare som söks för en rad grova barnsexbrott.

Polis i Thailand skärpte idag bevakningen vid en rad gränsposteringar.

– Överlämna dig till polisen, vädjar mannens bror.

För en vecka sedan gick Interpol ut med hans namn och bild i en internationell efterlysning.

Idag vädjar mannens familj till honom att ge upp.

– Överlämna dig till polisen. Mamma är förkrossad och hela familjen är chockad, säger efterlyste barnsexförbrytaren Christopher Paul Neils lillebror Matthew Neil till nyhetsbyrån AP.

Thailändsk polis är på väg att utfärda en arresteringsorder på dem så kallade virvelpedofilen, som tros befinna sig i Thailand. Orsaken är att man fått in en anmälan om övergrepp mot en ung pojke i Bangkok.

Den då 14-årige pojken har anmält till polisen att den internationellt efterlyste barnsexförbrytaren Christopher Paul Neil köpte sex av honom för flera år sedan, i en lägenhet i Bangkok.

Tack vare den anmälan förbereder sig nu polisen i Thailand på att utöka jakten på pedofilen.

Skärpt gränskontroll

Polisen i Thailand har också skärpt bevainingen vid 54 gränsposteringar, för att förhindra att den efterlyste mannen lyckas fly till något annat land. Man genomför också räder vid kända tillhåll för sexturister.

Enligt polisen började det med att Neil hyrde den 14-årige pojkens pappa som chaufför 2003. Pappan körde Neil till flera olika addresser bland sexklubbarna i Pattaya och Bangkoks ökända prostitutionsdistsrikt.

Neil bodde då i en lägenhet i Bangkok och pojken berättar att Neil förgripit sig på honom på flera olika sätt. Pedofilen fotograferade också övergreppen och betalade upp till 1000 bath, knappt 200 svenska kronor, för varje.

Arresteringsorder

– Han säger att Neil förgrep sig på honom när han kom dit för att spela dataspel. I lägenheten fanns enligt pojken också bilder där Neil förgrep sig på andra pojkar, säger en talesman för polisen till kanadensiska The Vancouver Sun.

Enligt 14-åringen var pojkarna på bilderna kompisar till honom. Alla söks nu som vittnen mot Neil.

– När vi registrerat den här anmälan och inhämtat mer bevis kommer vi att utfärda en arresteringsorder.

Polisen räknar med att kunna gripa Neil inom kort. Hans bild har visats på varenda tv-kanal i Thailand och han riskerar 20 års fängelse för barnsexbrott i landet.

Då räknas inte brott begångna i andra länder.

Jakten på den internationellt efterlyste pedofilen Christopher Paul Neil tog fart efter att Interpol för första gången offentliggjort namn och bild på en efterlyst barnsexförbrytare.

Neil, som är kanadensisk medborgare, arbetade som lärare i Sydkorea men flydde därifrån när Interpol gick ut med efterlysningen.

Han fotograferades i den thailändska tullen i Bangkok förra veckan, på väg in i landet, men har sedan dess lyckats hålla sig undan.

Interpol publicerade porträttbilderna på Neil efter att bland annat svensk polis lyckats återställa digitala bilder där Neil förgriper sig på barn. Förövarans ansikte hade förvrängts digitalt för att dölja hans identitet,men man har lyckats knyta honom till en rad övergrepp som fotograferats och publicerats på internet.

Publicerad: