Gatukonsten flyttar in

Foto: Anders Marcus, Folket och Tomas Asplund Gustafsson, konstpedagog på Haninge konsthall förbereder inför utställningen.
NYHETER

Vissa vill bara smycka, andra är ute efter att provocera. Men gemensamt för gatukonstnärer är att de använder sig av det offentliga rummet.

Foto: Masquerade smyckar stadens skulpturer.

Lördag 20 november börjar en utställningen "På andra sidan muren", om gatukonst, på Haninge konsthall.

- All konstutövning som sker i det offentliga rummet, som inte är sanktionerat, beställt eller reklam, är gatukonst. Det kan vara allt från graffiti till rondellhundar, säger Tomas Asplund Gustafsson, konstpedagog på Haninge konsthall.

Han menar att vem som helst kan göra gatukonst, man behöver inte vara etablerad konstnär, men många av de som aktivt utövar gatukonst har konstutbildning.

Vad är skillnaden mellan gatukonst och klotter?

- Egentligen finns det ingen skillnad, det är två sidor av samma mynt. Enligt definitionen av gatukonst är det något som utövas och finns i det offentliga rummet. Men nu ställs det alltså ut inne i en konsthall.

- Man kan ju säga att vi vänder upp och ner på begreppet även om en del av utställningen kommer att finnas utomhus, bredvid konsthallen och i ett angränsande bostadsområdet, säger Elisabeth Åström, konstansvarig.

- Samtidigt är det intressant att se vad som händer när man flyttar in gatukonsten. Och konsthallen i Haninge ligger i ett kulturhus som är en offentlig miljö så på så sätt finns det en äkthet, säger Tomas Asplund Gustafsson.

FAKTA/På andra sidan muren:

Linda Kling (.se)