Han jobbade – som präst

avRobert Triches

Undervisade i etik och moral och var konsulent för barn

Foto: REUTERS/AFP

”Virvelpedofilen” heter Christopher Paul Neil, är 32 år gammal och kanadensisk medborgare.

Innan han reste till Sydkorea för att undervisa i engelska, jobbade han på en militärskola för barn som kaplan och konsulent.

– Han sysslade med andlig rådgivning åt barn och undervisade i moral och etik, säger kapten Hope Carr i den kanadensiska armén.

Interpol avslöjade i dag namnet på den pedofil som jagats över hela världen sedan polisen kunnat identifiera honom på några av de runt 200 bilder där han gjorde sig skyldig till övergrepp på småpojkar i Kambodja och Vietnam.

Christopher Paul Neil, 32, jagas för närvarande i Thailand, dit han flytt i all hast från Sydkorea.

Tröstade barnen

Den kanadensiska militären har i dag också berättat att Neil jobbade åt dem innan han reste till Asien för att undervisa. Mellan 1998 och 2000 jobbade han som kaplan på ett militärt sommarläger i Nova Scotia där han tröstade barn som längtade hem. Han höll också lektioner i etik och moral.

Samtidigt studerade han för att så småningom kunna bli riktig präst.

– Han arbetade med barn som var mellan 12 och 18 år, säger kapten Hope Carr, talesman i den kanadensiska armén.

Hon tillägger att det inte kom in några klagomål mot Neil under den tid som han jobbade åt militären.

Gick på prästseminarium

Anne Kully, rektor på Saint Patricks School i Maple Ridge i British Columbia, säger att Neil volontärarbetade på skolan under åren 2000 och 2001. Det var en del av prästutbildningen som han gick på seminariet ”Christ of the King”.

Christopher Paul Neils yngre bror, Matthew, berättar för nyhetsbyrån AP att familjen fick kännedom om polisens misstankar i förra veckan.

– Mamma är helt förstörd och familjen är i chock. Vi samarbetare med den kanadensiska polisen och interpol. Vi hoppas att det här ska lösa sig snabbt, säger han.

Matthew vill att hans efterlysta bror ska ge upp. Christopher kommer att föras till Kanada och ställas inför rätta i hemlandet, enligt Torontopolisen.