Studie: Ketchup minskar cancerrisken

avMalin Wigen

Den som gillar att ha ketchup till sina måltider kan ha en del hälsofördelar, i alla fall om man ska tro forskare. Ketchup och annan kokt tomatsås ska nämligen motverka utveckling av cancer, skriver The Mirror.

Enligt forskare vid det spanska universitetet Universitat Politècnica de València så ska tomatsås som kokats, till exempel ketchup, förebygga utveckling av cancer.

Studien, som kom tidigare i april i år men som har uppmärksammats i flera internationella medier i dagarna, har publicerats i  Journal of Functional Foods. I sin studie har forskarna upptäckt att kokt tomatsås ökar nivåerna av goda bakterier i tarmen, vilka skyddar cellerna, skriver The Mirror. Detta för kemikalien lykopen bevaras när tomaterna tillagas. Lykopen har en hälsofrämjande effekt som stimulerar tillväxten av just goda bakterier.

Foto: Colourbox/Furo L Felix

Forskarna undersökte dessutom vad hela tomatexktrakter hade för effekt på magcancer. Det visade sig att de saktade ned cancercellers förmåga att sprida sig och att dessa celler i slutändan dog.

Forskarna hoppas att resultaten kan leda till att fler studier genomförs för att förebygga magcancer. Dessutom så menar de att förståelsen för hur matlagning och matsmältning påverkar livsmedels hälsofördelar kan leda till man gör nyttiga matprodukter i framtiden, skriver The Mirror.

Det är inte första gången som tomaters hälsofördelar har lyfts av forskare. Tidigare har forskare uppmärksammat att tomater kan skydda mot prostatacancer.

ARTIKELN HANDLAR OM