Paul Manafort

Manafort döms för skattebedrägeri

Av: 

TT

Stefan Hesserud Persson

NYHETER

Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort döms för bland annat skattebedrägeri. Han anses skyldig på åtta av totalt 18 åtalspunkter.

– Det här fallet handlar om lögner, sa åklagaren Greg Andres.

Paul Manafort anses skyldig till fem fall av skattebedrägeri, och tre fall av bankbrott. De tolv jurymedlemmarna har inte kunnat komma fram till ett utslag på övriga tio punkter.

Manafort har stått åtalad för att bland annat ha gömt undan tiotals miljoner dollar under sin tid som lobbyist för den dåvarande proryska ukrainska regeringen.

Riskerar 80 års fängelse

Han riskerar maximalt 80 års fängelse.

– Mr. Manafort ljög för att behålla mer pengar när han hade pengar, och han ljög för att få mer pengar när pengar saknades, sa åklagaren Greg Andres under sitt slutanförande, enligt CNN.

– Det här fallet handlar om lögner.

Paul Manafort.

Domaren TS Ellis har sagt att rättegången kan ogiltigförklaras när det gäller de tio punkter där juryn inte kunnat komma överens, vilket innebär att den tas om.

Ellis har ännu inte bestämt datum för när domen mot Manafort meddelas. Men domaren har gett åklagarna fram till den 29 augusti att bestämma om de tio åtalspunkterna där juryn inte nått ett avgörande ska prövas på nytt.

Försvarsadvokat Kevin Downing säger att Paul Manafort är missnöjd med utfallet.

– Han överväger alla sina möjligheter.

TS Ellis har upplöst juryn och uppmanat, men inte förbjudit, de tolv medlemmarna att tala med media, rapporterar CNN.

Del i Rysslandsutredningen

Rättegången är den första i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Juryn inledde sina överläggningar i torsdags i förra veckan efter tolv dagar av vittnesmål. Utslaget kommer samtidigt som Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen erkänner sig skyldig till bland annat skattebrott.

Paul Manafort har en lång bakgrund som lobbyist och politisk konsult, och har hjälpt flera republikanska kandidater att nå Vita huset.

Han anslöt sig till Trumps presidentvalskampanj i mars 2016, och tog i maj över som kampanjledare.

I augusti samma år avgick Manafort, sedan hans kopplingar till Ukrainas förre president Viktor Janukovytj uppmärksammats.

Åtalet mot Paul Manafort handlar alltså tiden som konsult för Janukovytj parti i Ukraina, och inte om hans roll i Trumpkampanjen. Totalt ska han enligt åklagarna fått 65 miljoner dollar för sitt lobbyarbete i Ukraina, varav han spenderade 15 miljoner på bland annat lyxkläder och fastigheter.

Trump ”ledsen”

Under ett möte med supportrar i West Virginia under tisdagen beskrev Donald Trump Manafort som ”en god man”, och sa att han var ”väldigt ledsen” över juryns beslut. Muellers Rysslandsutredning liknade han återigen vid en häxjakt. Han försökte samtidigt distansera sig från Manafort, och betonade att rättegången inte involverade honom själv.

Det har spekulerats i att Trump kan komma att benåda Manafort, något som presidenten vägrat utesluta.

Toppdemokraten och senatorn Mark Warner varnade efter rättegången Trump för att ens överväga detta.

”Alla försök från presidenten att benåda Mr. Manafort eller att lägga sig i utredningen om hans kampanj skulle vara grovt maktmissbruk och kräva omedelbara åtgärder från kongressen” säger Warner, som sitter i den senatskommitté som utreder Ryssland och det amerikanska valet, i ett uttalande.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Paul Manafort

LÄS VIDARE

Cohen: ”Kandidat” gav order att tysta kvinnorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Paul Manafort

Trumps USA

Donald Trump

Michael Cohen

Robert Mueller

Amerikansk politik