Dödsskjutningen av Eric Torell

Eric Torell hyllas med minnesstund och allsång: ”Han älskade Ted Gärdestad”

avAdam Westin

I morgon hålls en minnesstund på platsen där Eric Torell dog.

Efter motorcykelkortegen genom Stockholm kommer Erics minne att hedras med allsång – Sol, vind och vatten, av favoritartisten Ted Gärdestad.

– Alla är välkomna. Hela världen ska se det här, hela världen ska förstå vad som har hänt. Det får aldrig hända igen, säger Erics mamma Katarina Söderberg.

Två dagar har gått sedan den ödesdigra natten då Eric Torell, 20, med Downs syndrom rymde hemifrån med ett leksaksgevär. På en innergård i Vasastan i Stockholm sköts Eric till döds av polis, då patrullen uppfattat situationen som hotfull.

Eric Torells mamma Katarina Söderberg, 56, har fortfarande svårt att ta in vad som hänt.

– Hela tiden kommer jag till punkten att jag känner att det kan väl ändå inte vara sant, snart måste jag väl vakna? Men det vi kan göra i den här situationen är att hedra Erics minne, och det kommer vi göra med den här kortegen. Så jag har varit och inhandlat världens vackraste blomsterdekoration, ett hjärta med vita rosor, och ramat in foton, säger Katarina Söderberg.

1 av 19 | Foto: Peter Wixtröm
Blommor och ljus vid platsen där Eric Torell sköts till döds av polis.

Delats över 30 000 gånger

Klockan 13 i morgon rullar en motorcykelkortege iväg från Skarpnäck, där Erics mamma Katarina Söderberg bor. Familjevännen Christer Axenryd tog initiativ till detta med ett Facebook-inlägg som nu har delats över 30 000 gånger.

– Det har blivit så mycket större än jag överhuvudtaget kunde tänka mig. Det kommer folk från hela Sverige och har varit ett sånt otroligt underbart bemötande från alla människor. säger Christer Axenryd.

När kortegen är framme på Norrbackagatan där Eric dog kommer en präst att hålla i en minnesstund för att hedra Erics minne, klockan 14.

– Alla som vill får lägga blommor och tända ljus. Och det kommer vara musik, en från kyrkan som kommer sjunga ”I den stora sorgens famn” för Eric älskade Ted Gärdestad. Och sen får alla tillsammans sjunga ”Sol, vind och vatten”, säger Katarina Söderberg.

Älskade ”Sol, vind och vatten”

Eric kunde inte prata, det enda ord han kunde säga var ”mamma”. Istället kommunicerade med teckenkommunikation, en förenklad variant av teckenspråk.

– Han älskade Sol vind och vatten, den var också så lätt att teckna. Hela den sången kunde han redan innan tre års ålder, säger Katarina Söderberg.

Familjen är kritisk mot polisens agerande i situationen som ledde fram till hans död, och oförstående till att den inte hade kunnat lösas på något annat sätt.

Men både föräldrarna och arrangören är tydliga med att ceremonin inte på något sätt får handla om att anklaga polisen för Eric Torells död. Om man uttrycker sådana åsikter kommer man att få lämna kortegen, säger initiativtagaren Christer Axenryd.

”Handlar inte om polisen”

Mamman Katarina Söderberg hoppas att den stora uppmärksamheten kring Eric Torells död ska leda till en förbättring.

– Allting går ut på att hedra Eric, ingenting på att fördöma polisen som grupp. Det är fruktansvärt att de har skjutit ihjäl min son, men ingenting blir bättre av att hålla på att pajkasta dem, där får utredningen ha sin gång. Vi manifesterar Erics minne, och allt ska handla om det. Och att detta eventuellt kan leda till någonting, en förbättring för framtiden, så att detta aldrig händer igen, säger Katarina Söderberg.

ARTIKELN HANDLAR OM