Nyheter

Prideflaggor togs ner efter SD-krav

Av: 

TT

SD vill inte ha pridesymboler i vallokaler. Arkivbild.
SD vill inte ha pridesymboler i vallokaler. Arkivbild.

NYHETER

Prideflaggor har plockats bort från en lokal på Mölnlycke bibliotek där förtidsröstning pågår. Anledningen är att Sverigedemokraterna hävdar att det är politisk propaganda.

Flaggorna har dekorerat biblioteket i Härryda kommun sedan förra veckan, då kommunen firade Europride, rapporterar SVT Nyheter. Lokalen där förtidsröstningen äger rum fick hastigt stänga på fredagsförmiddagen efter att SD vänt sig till kommunen och krävt att flaggorna skulle tas ner.

– Hela den svenska Priderörelsen är så vänsterpolitisk så vi menar att detta är otillbörlig valpåverkan, säger Calle Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda, till SVT.

"Ingen partikoppling"

RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne håller inte med.

– Prideflaggan är politisk i bemärkelsen att den står för alla människors lika värde. Men varken den eller hbtq-rörelsen är partipolitiska. Flaggan måste kunna hänga uppe i ett fritt demokratiskt val, så är det bara, säger hon till TT.

Inte heller Fredrik Saweståhl, förbundsordförande i Öppna Moderaterna, anser att flaggan skulle ha någon vänsterpolitisk koppling.

– Då är det lika politiskt att hänga upp Härrydaflaggan, säger han till SVT.

"Upp till kommunen"

Enligt Weine Samuelsson (M), valnämndens ordförande i Härryda kommun, fattades beslutet att plocka ner flaggorna efter en rekommendation från länsstyrelsen.

Men på länsstyrelsen vill man inte ta på sig ansvaret, utan framhåller att det är upp till varje kommun att bedöma vad som är politisk propaganda.

– Vi kan bara upplysa dem om den lagstiftning som finns att man inte ska ha politiska och religiösa budskap i en röstningslokal. Sedan är det upp till kommunerna att bestämma om man väljer att tillämpa de här bestämmelserna, säger Anna Blomberg, valansvarig i länsstyrelsen i Västra Götalands län, till SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert: