Behandling av halsbränna förbygger cancer

avTT

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Forskare vid Karolinska Institutet har kommit fram till att cancer i matstrupen kan förebyggas. Arkivbild.

Att medicineras eller opereras för svår halsbränna förebygger cancer i matstrupen, visar en ny studie vid Karolinska Institutet med närmare en miljon nordiska patienter.

Runt tio till 20 procent av den vuxna befolkningen har problem med svår halsbränna och sura uppstötningar, så kallad reflux. Detta är den största riskfaktorn för cancer i matstrupen.

Halsbrännan kan behandlas med medicin som gör magsäcksinnehållet mindre surt eller med operation. Tidigare studier har inte entydigt visat att behandlingar mot sura uppstötningar förebygger matstrupscancer och de har heller inte varit tillräckligt stora eller långa för att kunna dra säkra slutsatser, enligt ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Men nu menar forskarna att de är säkra på sin sak.

I den nya studien har forskarna använt sig av hälsodataregister mellan 1964 och 2014 från de fem nordiska länderna.

Av 940 000 patienter hade 895 000 fått medicinsk behandling och av dessa drabbades 0,3 procent eller 2 370 patienter av cancer i matstrupen.

Även hos dem som opererats för mycket svår halsbränna så sjönk risken för att utveckla cancer och bara 0,4 procent fick matstrupscancer.

"Resultaten visar att effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling av reflux förebygger cancer i matstrupen", säger John Maret-Ouda, en av författarna till studien, i pressmeddelandet.

Resultaten presenteras i tidskriften JAMA Oncology.

Forskarna menar att för en mindre del av personerna med svåra sura uppstötningar, som även har andra riskfaktorer som fetma, hög ålder och manligt kön, så kan medicinsk eller kirurgisk behandling nu rekommenderas för att förebygga matstrupscancer. Men rent generellt bör symtomen fortsatt styra behandlingen.