Tre överfall på ett dygn i Örebro

avErik Olsson, Mikael Stengård

NYHETER

Kvinnor varnas från att vara ute ensamma nattetid

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
’Risk att det eskalerar’ Polisens tekniker avsöker platsen i Örebro där en 64-åriga kvinna våldtogs på söndagsmorgonen. ”Risken är ju att det eskalerar och våldtäkterna blir grövre och grövre om detta inte stoppas”, säger en polis.

ÖREBRO. Först attackerades en 23-årig kvinna på en innergård. En kvart senare våldtogs en 64-åring i närheten.

Och i går kväll skakades Örebro av ännu ett kvinnoöverfall.

Nu varnar polisen kvinnor från att röra sig ensamma ute på natten.

06.13 i går morse. Den 23-åriga kvinnan skulle besöka sin mamma på Karlslundsgatan i centrala Örebro, men dörren till trapphuset var låst och hon blev stående på innergården.

Då slog våldsmannen till. Kvinnan gjorde dock motstånd och kampen uppmärksammades av ett vittne.

– Jag sprang ut på balkongen och vrålade: ”Vad fan håller du på med”, säger mannen vars dotter först hade sett överfallet och väckt honom.

64-åring våldtagen

Gärningsmannen, iklädd mörk luvtröja, hade då brottat ner kvinnan och slog henne flera gånger rakt i ansiktet. Men när vittnet ropade släppte han kvinnan och flydde på en cykel.

Klockan 06.27 skedde ett nytt överfall på Egnahemsgatan, bara 500 meter längre bort. Där fullbordades en våldtäkt mot en 64-årig kvinna. Även här användes kraftigt våld och precis som på Karlslundsgatan attackerades kvinnan på öppen plats mitt i ett bostadsområde.

Ännu ett våldtäktsförsök

Vid 20.30 i går kväll inträffade ännu ett överfall. En kvinna i 20-årsåldern misshandlades av en okänd man som trängde sig in i hennes lägenhet på Tunnelgatan i norra Örebro.

Polisen tror att det är samma man som ligger bakom alla tre överfall på söndagen.

– Vi har likande signalement på alla tre överfall. Vi jobbar utifrån teorin att det är samma gärningsman, säger Annika Haaster, biträdande chef på länsordningspolisen i Örebro.

Varnas för otrygga platser

Nu varnas kvinnor från att röra sig på otrygga platser i Örebro nattetid.

– Vi måste säga att man bör tänka sig för när man rör sig i parker och på andra mörka platser under nattetid och tidiga morgnar. Man bör inte gå ute ensam på dessa platser mellan två och sex på morgonen, säger Annika Haaster.

Polisen har kraftsamlat alla resurser i jakten på gärningsmannen. Under natten och morgonen deltog 12-15 polispatruller i sökandet, och ett 20-tal poliser jobbade med inre spanning.

Överfallen kopplas till den tidigare sexvåldsvågen mot kvinnor i Örebro. Såväl tillvägagångssätt som signalement stämmer överens med flera av de 11 fall som drabbat staden sedan september förra året.

Polisen tror att två av varandra oberoende gärningsmän ligger bakom brotten – och att de ene av dem nu är tillbaka. Signalementet stämmer nämligen väl in på mannen som slog till i går: 25-årsåldern, ljushyad, normal kroppsbyggnad och 170-175 centimeter lång.

”Kan trigga andra”

Två serievåldtäktsmän, samtidigt i samma stad, är mycket ovanligt. Och de kan troligen inspirera varandra, enligt kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki:

– Den typen av mycket massmediala händelser brukar trigga i gång personer som ligger på gränsen, säger han till TT.