Sossarnas löfte: Äldre får bo ihop

Arne och Gunnels öde
ska inte få hända andra

Här är Mona Sahlins viktigaste vallöften:

Bättre levnadsstandard för äldre och fler jobb till de unga.

Men alla imponerades inte.

– Det var ganska platt, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

Nu har Socialdemokraterna presenterat sin plan inför valspurten 2010. Årets paroll är "Fler jobb och bättre möjligheter".

Arne och Gunnel hjälpte äldre

I valmanifestets konkreta förslag har man särskilt fokuserat på att förbättre levnadsstandarden för de äldre. Bland annat ska äldre par inte längre tvingas flytta isär om någon av dem behöver bo på särskilt boende. Ingen ska alltså numera gå igenom vad Eskilstunaparet Gunnel och Arne Kojefors fick göra när de efter 63 år tillsammans tvingades isär. Efter att Aftonbladet uppmärksammat frågan fick de till slut bo tillsammans igen.

– Det började med att Folkpartiet lyfte frågan på sitt landsmöte i höstas. Sen blev det uppmärksammat genom Arne och Gunnel – och då hoppade alla på det. Det är klart att Arne och Gunnel gjort en insats för de äldre, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

Även hjälpen till de äldre ska utökas – och man ska få fria hemtjänsttimmar som kan användas hur som helst. De äldre ska alltså själv kunna välja om man vill gå på teater, få hjälp med snöskottning eller bara ta en promenad.

Avgift slopas

I ett tidigare utspel slog man fast att arbetsgivaravgiften slopas för den som anställer ung utan jobb. Man utökar löftet så det numera också omfattar de som erbjuder unga en trainee- eller praktikplats.

Förslagen som presenterades av partiledaren Mona Sahlin är knappast revolutionerande, enligt Aftonbladets expert.

– De kallade det en plattform för politiken de närmsta åren, men det var inte särskilt innovativt. Det var faktiskt ganska platt om man ska uttrycka sig rakt, säger Lena Mellin.

Topp tio

De vill även öka lärartätheten i de svenska skolorna. Målet är att Sverige år 2015 ska ligga på topp tio i OECS:s Pisa-undersökning, där man jämför ungdomars kunnande i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Lösningen är enligt Socialdemokraterna att ha 9 lärare per 100 elever. Något som Vänsterpartiet tidigare föreslagit.

– Det de presenterat är en utgångspunkt för de regeringsplattformsförhandlingar de ska ha med V och MP.

S-förslagen kommer att kosta ungefär fem miljarder att genomföra, och bara slopade arbetsgivaravgifter för unga kostar 750 miljoner kronor.

Inga nya väljare

Men enligt Lena Mellin är dagens presentation knappast värt mer än en axelryckning.

– Det var en putsning i marginalerna, men knappast något som gör att man byter parti.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN