Så här fixar du bästa kick offen

Av: Lina Thorén, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Rivstarta hösten med en häftig kick off

1 av 2 | Foto: Karin Törnblom
Gocart är en populär kick off aktivitet.

Satsa pengar på kick off – och skapa bättre arbetsmoral.

Här är tipsen för att få personalen att njuta av en trevlig personalfest.

– Det är viktigt att titta på vilka som är anställda, säger Johan Fylking.

Att starta en termin på ett positivt sätt eller skapa en bättre och mer sammansvetsad arbetsgrupp kan vara några av själen till att företag allt oftare väljer att satsa pengar på en kick off.

Kick offen blir ett sätt för nyanställda att ”komma in i gänget”, för arbetsgruppen att lära sig samarbeta och vara kreativa tillsammans, det kan lösa spänningar mellan medarbetarna och skapa nya band.

Välj rätt aktivitet

Men för att kick offen ska bli lyckad och bidra till något positivt så gäller det att välja rätt typ av evenemang. En felaktigt utformad kick-off kan ge motsatt effekt och snarare skapa negativ spänning eller få vissa att känna sig utanför.

Johan Fylking är projektledare och vd på företaget Eventguiden som arrangerar kick offer, julfester och andra events sedan många år. Enligt honom händer det ganska ofta att företag ger sig ut på kick offer som inte passsar de anställda.

– Det är väldigt viktigt att titta på vilka som är anställda, vad det finns för intressen och förutsättningar. Vissa gäng är unga, vissa korta och tjocka, viss vältränade och sportintresserade och vissa grupper är väldigt blandade. Då gäller det att tänka till så att ingen blir utanför.

Vad är det viktigaste att tänka igenom om man som företag vill göra en kick off?

– Målgruppen är som sagt viktig att tänka på. Vilka arbetar på företaget, vad gillar de att göra, och så vidare. Det är viktigt att alla kan vara med, man måste komma ihåg om någon är handikappad, har någon fobi eller är överviktig. Ingen ska behöva avstå och stå bredvid och titta på, då blir det helt fel.

Roligt – men dyrt

En bra kick off kostar naturligtvis pengar. Enligt Johan Fylking bör man räkna med från 600 kronor per person för en kick off med middag, dryck och fest.

Men det går att hålla nera kostnaderna geom att dra in på en del ”onödiga utgifter”.

– Man kan titta på vad som finns att göra i närheten av arbetsplatsen. Eller i alla fall samla både konferens, middag och aktiviteter på samma ställe. Då slipper man dyra transportkostnader. I många fall kan man även använda sig av kollektivtrafiken istället för chartrade bussar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN