Väderkatastroferna kommer att bli fler
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-09
Risken ökar i takt med den globala uppvärmningen
Översvämningar, torka och bränder.
Det extrema vädret har drabbat världen.
Och den globala uppvärmningen gör att katastroferna blir fler.
– Risken för extremt svåra naturkatastrofer ökar i takt med att den globala uppvärmningen ökar, säger meteorologen Pär Holmgren.
I Ryssland rasar bränder efter hettan, i Kina pågår de värsta översvämningarna på tio år och i Pakistan beräknas omkring 14 miljoner människor ha drabbats av översvämningarna.
Det finns en mängd exempel på extremväder som drabbat världen. Katastroferna har lett till hungersnöd och dödsfall och tvingat människor på flykt från sina hem.
Varmaste året någonsin
Meteorologen Pär Holmgren säger att inledningen av 2010 är det varmaste året som uppmätts globalt någonsin.
– Det påverkar såklart vad som i slutändan blir väder, trots att det är skillnad på väder och klimat. Risken för extremt svåra naturkatastrofer ökar i takt med att den globala uppvärmningen ökar. Just i år så är min bild att de har varit fler och värre än de brukar vara, säger han.
Sydostasien har drabbats hårt av kraftiga regn som orsakat översvämningar. Och Pär Holmgren tror att naturkatastroferna kommer att drabba hårdast där även i framtiden.
– Vi kommer att se sådana här händelser i många årtionden framöver, och då i mycket värre omfattning, särskilt i de områden som drabbas nu och då kanske framförallt i Sydostasien där det kommer att bli väldigt mycket värre framöver, säger han.
Små marginaler
Förklaringen finns i att medeltemperaturen där redan är mycket högre än de på jordklotets nordligare delar. Om det blir lite varmare i Sverige så får vi det klimat som fanns på 90-talet i exempelvis Tyskland, vilket är ett klimat som går bra att leva i, förklarar Pär Holmgren.
– I exempelvis Sydostasien är det så små marginaler vilket gör att det drabbar hårdare när temperaturen höjs. Om man mäter bara i grader så kan man möjligen komma fram till att de största förändringarna sker i Arktis och i de kalla delarna av jordklotet. Men om man ska se till humanitära tragedier så slår de mycket hårdare på de platser där man inte har de här marginalerna, säger han.
Mildare vintrar i Sverige
För Sveriges del kommer den största förändringen att märkas under vintrarna då ett mildare klimat är att vänta.
– De blir kortare, blaskigare och snöfattigare. Så kalla vintrar som vi hade förra året kommer kanske att inträffa då och då men de kommer att bli ovanligare, säger Pär Holmgren.