Knarkkungen som stänger ett helt land

NYHETER

"Inte ens premiärministern är höjd över misstanken att vara köpt"

Att han kallas "presidenten" säger en del om Christopher Cokes ställning.

Utan att vara folkvald är det knarkkungen som drar i alla trådar.

Jakten på honom stänger ett helt land.

Foto: Christopher Coke.

För nio månader sedan begärde USA 40-årige Coke utlämnad för omfattande knark- och vapenbrott. Han finns med på justitiedepartementets lista över världens farligaste brottslingar.

Sedan dess har Jamaicas premiärminister Bruce Golding gjort sitt bästa för att förhala utlämningen.

Ända tills det avslöjades att Golding själv gett en amerikansk pr-firma i uppdrag att lobba mot utlämningen.

Då skrev Golding raskt på papparen och började direkt snacka om att här skulle minsann inga brottslingar få bestämma.

Golding råkar vara vald i den valkrets där Coke har sitt högkvarter

Korruptionen är lika utbredd på Jamaica som fattigdomen. Inte ens premiärministern står höjd över misstanken att vara köpt av den organiserade brottsligheten.

Mäktigaste

På många platser har samhället abdikerat. Här är det knarkmaffians lagar som gäller.

Jamaicas förre säkerhetsminister kallar Coke för landets mäktigaste man.

USA har presenterat bevisning från bland annat telefonavlyssning som sägs visa att Christopher Cokes – mer kände under sitt smeknamn Dudus – leder ett internationellt kriminellt gäng som kallar sig Jamaican Shower Possey. Inte för att medlemmarna duschar särskilt ofta. Deras kännemärke är att de sprejar gatorna med kulor från automatvapen när de gör upp med rivaliserande gäng eller poliser som försöker gripa deras ledare.

Trots att tusen poliser stormat Cokes högkvarter i den ökända stadsdelen Tivoli Gardens i huvudstaden Kingston har knarkkungen inte kunnat gripas.

Flygplatsen stängd

Fullskaligt krig råder. Situationen är så allvarlig att myndigheterna infört undantagstillstånd och stängt den internationella flygplatsen.

Hos lokalbefolkningen har Coke starkt stöd. De ser honom som en legitim affärsman. En välgörare och frälsare.

– Ingen begår några brott i det här kvarteret utan att han ger sitt godkännande, säger en av invånarna till BBC. Våldtar du nån är du död.

Coke hjälper barn med mat och till skolgång.

– Ingen har hört att han skulle vara involverad i någon brottslig verksamhet, säger Tom Tavares-Finson, tills nyligen Cokes advokat och numera senator.

Livstid

Samme Dudus kan på kort varsel mobilisera en tungt beväpnad privatarmé för att stoppa utvisningen. I USA hotas han av livstids fängelse.

Jamaica Shower Possey är inget lokal organisation. Enligt amerikansk och kanadensisk polis är den verksam över i hela Syd- och Nordamerika och i England. Nyligen greps några av dess ledare vid en stor razzia i Kanada.

Jamaica är regionens största producent av marijuana. Brottsligheten gör att Kingston med sina 1 660 mord förra året ligger bra till för att göra anspråk på titeln "världens mordhuvudstad".

Coke har själv drabbats av våldet. Två av hans bröder och en syster har dödats. Hans pappa var tidigare ledare för Shower possey men dog i en brand i sin fängelsecell.

Avlönade

Läget på Jamaica påminner inte så lite om Mexiko, ett annat land i Centralamerika. Där har kriget mellan rivaliserande knarkkarteller krävt över 15 000 liv de senaste tre åren. I kölvattnet har det avslöjats hur personer på höga poster i samhället är avlönade av knarkmaffian.

I hur många andra länder i Latinamerika är det lika illa?