Labours avskedsbrev: ”Pengarna är slut”

När Storbritanniens nye biträdande finansminister kom till sitt nya skrivbord för första gången väntade en lapp från företrädaren:

"Pengarna är slut."

Liam Byrne skrev brev till sin efterträdare.
Liam Byrne skrev brev till sin efterträdare.

Det sensationella erkännandet av hur den avgående Labour-regeringen skött statsfinanserna avslöjades under en presskonferens på måndagen.

Låg ett kuvert

David Laws – den nye biträdande finansministern – berättade att när han kom till sitt nya kontor för första gången låg det ett kuvert på skrivbordet.

Aha, några goda råd från min företrädare, tänkte Laws och slet upp brevet.

Det korta – men ärliga – budskapet:

"Kära minister, jag är rädd att pengarna är slut."

– Det var inte till riktigt så stor hjälp som jag hade hoppats, säger Laws till Daily Mail.

– Jag hoppas att David Laws humor inte tillhör de saker som också fick stryka på foten i koalitionen, svarar brevskrivaren Liam Byrne.

Enorma skulder

De flesta kunde dock hålla sig för skratt när finansministern George Osborne senare meddelade att han nästa vecka ska hamra ut detaljerna i den blixtbesparing på omkring 70 miljarder kronor som måste göras i år.

Storbritannien har stora ekonomiska problem med ett budgetunderskott på 13 procent av BNP, eller 1800 miljarder kronor – mer än dubbelt så mycket som hela Sveriges statsbudget.

Det ekonomiska forskningsinstitutet IFS har samtidigt räknat ut att Storbritanniens statsskuld riskerar att fördubblas till ofattbara 19 biljoner kronor (19 000 miljarder).

Publisert: