”Hade ett pris på sitt huvud”

Foto: Foto: GUSTAV SVENSSON
30 minuter före skottet En dov smäll hördes, men det tog flera sekunder innan någon av gästerna förstod vad som hänt.

avMartin Ekelund

NYHETER

GÖTEBORG. Den 24-årige mannen stod i baren vid dansgolvet när han plötsligt sköts i huvudet.

Han föll handlöst ner på rygg och dog framför chockade nattklubbsgäster.

– En tjej stoppade sina fingrar i skotthålet för att försöka stoppa blödningen, säger ett vittne.

Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
Ingen såg mordet Trots att polisen förhört alla som befann sig på nattklubben har ingen kunnat lämna uppgifter om mördaren. ”Det är ett jättetufft läge. Det är i stort sett ingen av de vi har pratat med som har sett när det hände”, säger polisens spaningsledare Peter Kron.

Det var ”Sex and the city”-tema i fredags på nattklubben Nivå vid Avenyn i Göteborg. Klubben, som har tre plan, var fylld av gäster när den 24-årige mannen ställde sig i baren på andra våningen vid halv tre-tiden.

Vittnen hörde en dov smäll. Sedan såg de hur mannen föll handlöst bakåt och landade på golvet.

– När jag såg mannen på marken tänkte jag först att det var någon som var full. Men sen såg jag hur det kom blod, säger en nattklubbsgäst.

Skulle beställa i baren

En kvinna i 25-års-åldern – som samma dag ­examinerats som läkare– stod i närheten och festade med sina vänner. Hon påbörjade genast livräddningsförsök.

– En tjej stoppade sina fingrar i skotthålet för att stoppa blödningen. De agerade väldigt lugnt och proffsigt och bad om handukar. Men han var livlös redan från början, säger ett vittne.

Offret är en känd kriminell som för bara några dagar sedan överlevde ett attentat. Då skottskadades han i armen.

– Han skulle beställa i baren vid dansgolvet och när han låg skjuten på golvet hade han fortfarande ena foten på barens fotstöd. Han dog där på golvet under en ­diskokula, säger ett vittne.

Tog flera sekunder

Discjockeyn Signe Siemsen, 21, från Stockholm spelade housemusik i dj-båset, fyra meter från mordplatsen. Hon såg inte hur skottet avlossades, men plötsligt skrek någon att hon skulle stänga av musiken.

– Först då såg jag mannen som låg på golvet. Det kändes jättejobbigt.

Läkaren och hennes bekanta fortsatte med hjärt-lungräddning tills ambulanspersonalen tog över. Sjukvårdarna satte syrgasmask på mannen och förde ut honom via en nödutgång på baksidan.

Nattklubbens vakter spärrade utgångarna, men trots ett massivt polisuppbåd lyckades gärningsmannen ta sig förbi osedd.

– Det tog flera sekunder innan någon insåg vad som hänt och då var han redan spårlöst borta, han gick förmodligen lugn ut genom huvudentrén. De flesta andra utgångar var under uppsikt så där kan han inte ha passerat, säger en källa.

Noga planerat

Trots att alla nattklubbsgäster registrerades och förhördes av polis innan de släpptes har ingen kunnat lämna uppgifter om mördaren.

– Det är ett jättetufft läge. Det är i stort sett ingen av de vi har pratat med som har sett när det hände, säger spaningsledaren Peter Kron.

Polisen misstänker att mördaren visste att 24-åringen brukade vara på klubben och att allt var noga planerat. Förhoppningen är nu att någon av de kameror som finns i området ska ha registrerat den skyldige.

– Vi har koll på vilka kameror som är igång och specialutbildade tekniker håller på att gå igenom materialet, säger Peter Kron.