Besök Sveriges populäraste djur

NYHETER

Här kan du besöka våra mest populära djur

Den ser ut som blandning mellan en katt och en björn och finns på en djurpark nära dig.

Möt Binturongen – djuret som luktar kokos.

– Han har öron med stora tofsar och är så otroligt söt, säger Helena Olsson på Parken Zoo i Eskilstuna.

Foto: Binturongen Tao vilar i sitt bo hemma i Parken Zoo i Eskilstuna.

Det händer mycket i de svenska djurparkerna i år. I och med ett fint samarbete med djurparker runt om i världen, och en bra egen uppfödning, så finns det möjlighet att se både det ena och andra lustiga, söta eller spännande djuret i sommar–Sverige.

Missa inte delfinungarna Sting och Fenah, gorillaungarna Enzo och Echo och noshörningsungen Jala i Kolmården, de små gepardungarna i Borås – eller det unga älgparet Daniel och Viktoria i Ockelbo.

Busiga ungar lockar många

Kolmårdens djurpark utanför Norrköping är en av Europas största. Där finns safaripark, kungens elefanter och en mängd andra djur – men det mest populära är delfinariumet. Den stora delfinsshowen är en av höjdpunkterna för både stora och små besökare och de som stjäl showen i år är förstås de nya delfinungarna.

– Våra två ungar Sting och Fenah är med i showen, men de kör sin egen föreställning. Gärna lite i vägen om det går, de vill vara där uppmärksamheten finns så de hoppar och skuttar precis som de stora, berättar Silvy Bohlin på Kolmårdens djurpark.

I Kolmården finns även den rikskända gorillaungen Enzo, 3, och hans lillebror Echo, snart 1.

– De leker med varandra och med sin pappa Efata. Han väger ungefär 240 kilo och Enzo runt 25 så det ser ju väldigt kul ut. Det är som ett dagis bland aporna, chimpanserna har också fått ungar, säger Sylvie Bohlin.

Har du träffat en binturong?

Några av de mest udda djuren finner man i Parken Zoo i Eskilstuna. Där kan man nämligen beskåda en ganska stor, luddig, grå krabat med svarta pärlögon och ett ilsket humör – den kokosdoftande binturongen Tao.

– Han ser ut som en blandning mellan katt, björn, apa och jag vet inte vad. Hela han luktar kokosnöt, han har öron med stora tofsar och är så otroligt söt, säger djurparkschefen Helena Olsson.

Har du inte hört talas om binturongen? Det är inte så konstigt – Tao är den förste i sitt slag i Sverige.

– Det är ett ganska ovanligt djur. Tao trivs bra hos oss, men när han inte får som han vill morrar han som en ilsken pitpull. Vi går inte in till honom, även fast han är lurvig och söt och ser mysig ut så är han farlig som en björn, säger Helena Olsson.

Förutom den mycket ovanliga binturongen har Parken Zoo även ett annat ovanligt djur att visa upp – för första gången i Sverige. Det är drillaporna N´boa och Kapi från Afrika.

– De kom för bara några dagar sedan och de är så häftiga. Hannen N´boa väge 25 kilo och är maffig som en liten fyrkant. Drillaporna har längre huggtänder än tigrarna och lejonen använder mest för att skrämmas med.

Det finns alltså mycket att upptäcka i Sveriges djurparker i sommar – om du vågar...