Kravaller på gatorna i Toronto

130 gripna under upplopp vid G20-mötet

Omkring 10 000 demonstranter samlades i Toronto på lördagen för att protestera mot G20-mötet. Ett fåtal av dem, svartklädda och maskerade, krossade skyltfönster och bråkade med kravallpoliser.

Flera polisbilar har vandaliserats och minst två har satts i brand.

På gatorna omkring kvarteret som spärrats av för toppmötet stod rader av poliser i full kravallutrustning.

Den stora majoriteten av demonstrationen var fredlig, och hade sitt fokus på jobben och sociala frågor.

Global skatt på bankaffärer

En av frågorna för G20-mötet var ett förslag om en global skatt på bankaffärer. Storbritannien, Frankrike och Tyskland hade föreslagit skatten, som dels skulle bromsa det onödiga risktagande hos bankerna som fått skulden för finanskrisen, dels bygga upp en buffert av pengar som kan lindra framtida kriser.

Men förslaget mötte starkt motstånd från stater vars banker inte drabbats så hårt av krisen. De hävdade att en skatt snarare skulle vara till skada för institutionerna, och inte kunna förhindra framtida sammanbrott.

– Tyvärr har vi ingen gemensam position i G20, varken när det gäller en bankskatt eller när det gäller en skatt på finansiella transaktioner, sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Bland de stater som var motståndare till skatten fanns Kanada, Australien och de växande stormakterna Brasilien och Indien.

Storbritannien och Tyskland väntas införa den föreslagna skatten på hemmaplan, och USA:s president Barack Obama försöker också få igenom ett skatteuttag på 80 miljarder dollar för att ta igen kostnaden för det ekonomiska stimulanspaketet.

130 gripna

Polisen har gripit minst 130 personer som deltog i upplopp i centrala Toronto, några av dem med ledande roller, uppgav Torontopolisens chef Bill Blair. Polisbilar stacks i brand och stora varuhusfönster krossades under våldsamheterna.

För att få kontroll på situationen använde polisen dessutom tårgas, sade Blair. Han sade att han inte tidigare upplevt någon liknande kriminalitet och vandalisering på stadens gator.

Upploppen ska ha brutit ut när flera hundra anarkister bröt sig ur en mångfalt större och fredlig demonstration mot G20:s samling i Toronto. En del av gruppens tidigare möten har också varit föremål för protester.

Säkerheten kostat 7,5 miljard

Att upprätthålla säkerheten runt mötet har hittills kostat en miljard Kanadadollar, nästan 7,5 miljard kronor.

TT