Nyheter

Han var ett perfekt mål

NYHETER

Så gör al-Qaida männen till självmordsbombare

Träningsrekryter En grupp tyska extremister tränas i Pakistan. Bilden är tagen för drygt ett år sedan. Personerna på bilden är en del av gruppen som kallar sig ”Tyska muslimer mot heligt krig”.
Träningsrekryter En grupp tyska extremister tränas i Pakistan. Bilden är tagen för drygt ett år sedan. Personerna på bilden är en del av gruppen som kallar sig ”Tyska muslimer mot heligt krig”.

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab beskrivs av sina vänner som en helt vanlig kille – ointresserad av religion.

Precis det kan ha gjort honom till ett perfekt mål för en terrorgrupp.

GRAFIK: PAUL WALLANDER

Enligt en kommande rapport från Säpo finns det minst 200 islamistiska ­extremister i Sverige. Många ingår i extrema våldsbejakande nätverk som aktivt deltar i jihad, heligt krig. Det är fortfarande oklart om trebarnspappan Taimour Abdulwahab var en del av en terroristorganisation eller om han agerade på egen hand.

Men enligt Al-Qaidas egna handböcker i rekrytering av terrorister tycks han ha varit den perfekta kandidaten. Han var ointresserad av politik och religion och bosatt i Luton; känd som en av Europas mest extremisttäta städer.

I boken ”En kurs i konsten att rekrytera” beskriver ­Al-Qaidaledaren Abu Amr al-Qa’idi hur jihadledare runt om i världen ska välja ut sina rekryter.

Delas upp i steg

Boken sprids på islamistiska forum på nätet och har översatts och analyserats av amerikanska terroristexperterna Brian Fishman och Abdullah Warius på amerikanska militärakademin West Point.

Tekniken är uppdelad i fem steg och riktar in sig på att välja ut en enskild person som sedan sakta bearbetas och radikaliseras. Efter varje steg måste den blivande terroristen gå igenom ett prov för att ta sig vidare.

Steg 1

Rekryteraren ska identifiera ett lämpligt offer. Personen ska vara en sekulär man som helst ska leva i närheten av rekryteraren och vara i samma ålder. Det kan vara en gammal vän eller en släkting som inte är intresserad av religion. Boken avråder att ge sig på lärda i koranen eller hela grupper eftersom de då kan komma att mötas av motargument.

Steg 2

Nu är det dags att bygga upp en nära och vänskaplig relation till personen utan att skynda fram politiska och ideologiska samtal.

I stället uppmanas terroristrekryteraren att bjuda på lunch, ge gåvor och skicka sms. I det här steget ska den blivande terroristen fås att börja be och tycka om att följa en mer rättroende väg.

Steg 3

Få personen att börja frukta för livet efter döden.

”... radikalisering inträffar normalt hos dem som känner skräck för efterlivets plågor och som kommer att inse att jihad är räddningen från evig fördömelse. Resultatet är att jihad är önskat och efterfrågat.” Skriver Al-Qaidaledaren Abu ’Amr enligt experterna på West Point.

Först i det här skedet ska den blivande terroristen börja titta på videoinspelningar med tal från Usama bin Ladin och andra ledare inom terroristorganisationen. Uppdraget är då att räta ut alla eventuella frågetecken som kan finnas.

Steg 4

Få personen att tänka som en jihadist och följa koranen. Att vägra allmänna val, då demokrati är att anse som en religion, och vara lojal mot islam.

Rekryterna ska nu fås att gå in på forum för islamistiska extremister och börja kommunicera med andra.

Steg 5

För att gå över till det sista steget måste rekryteraren vara övertygad om att den blivande terroristen till fullo har accepterat jihads principer och är villig att gå i strid. Då är det dags att bilda en egen terroristcell.

Här uppmanas rekryteraren att lägga stor vikt på att få den blivande jihadisten att vilja strida i sitt eget land.

Enligt handboken vill många åka och strida i högprofilländer som Irak eller Afghanistan.

Jemen – en skyddad bas

Enligt uppgifter från svenska Säpo, som blev kända i samband med Wikileaks ambassadrapporter, har minst ett 20-tal svenskar åkt till Somalia för att strida. Men det finns även uppgifter om andra svenskar som först tränats i Jemen för att sedan strida i Irak.

Jemen har de senaste åren utvecklats till en skyddad bas för Al-Qaida med flera misstänkta träningsläger för terrorister. Enligt vissa uppgifter ska även Taimour Abdulwahab ha varit på träningsläger i Jemen. Andra länder som är kända för att hysa Al-Qaidas träningsläger är

Pakistan, Syrien och i viss mån även Jordanien som länge varit ett naturligt transitland på vägen till Irak.

Hundratals frivilliga

I amerikanska militärhögskolan West Points Terroristbekämpningscenters arkiv finns uppgifter om hundra­tals frivilliga som rest in i Irak för att strida åt terrororganisation ”The Islamic State of Iraq”. Samma organisation som Taimour ­Abdulwahab hyllade före sin död och som sedan hyllade hans självmordsdåd i Stockholm.

En av personerna i arkivet är en svensk man född 1974. Enligt de uppgifter han själv lämnat är han gift och kommer från Stockholm. Han ska ha rest till Irak från Syrien för att strida.

Jordanien

Transitland till Irak. Här var Taimour Abdulwahab på besök i våras. Jordanien är allierat med USA i kampen mot Al-Qaida men har på senare tid fått allt större problem med inhemska Al-Qaida­medlemmar. Befolkningen är också allt mer kritisk till kungadömets samarbete med USA.

Jemen

Det fattiga och underutvecklade landet plågas av en väpnad konflikt i norr och har stora problem att hålla Al-Qaida borta. Amerikanskt flygvapen har på order av president Obama genomfört flera flygräder i landet för bekämpa islamistiska träningsläger. Landet ses som ett av de största problemområdena just nu.

Irak

Terrororganisationen ”Islamic State of Iraq” som hyllat självmordsdådet i Stockholm anses vara en del av Al-Qaida. Gruppen är utbredd i landet men har nyligen lidit flera motgångar. I Mosul slog irakiska säkerhetstjänsten till och grep 34 ledande Al-Qaidamedlemmar. Bland de gripna var personen som ansvarat för utländska självmordsbombare. Flera svenskar har anslutit sig till gruppen.

Pakistan

Ett av Al-Qaidas starkaste fästen. I norra Waziristan och mot gränsen till Afghanistan har terrorist-organisationen en stark bas för kriget i Afghanistan. Området är också känt för en hel rad träningsläger och USA har genomfört flera bombräder i området under åren. Men på marken har talibanerna och Al-Qaida fortfarande kontroll.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter