Vad döljer president Trump?

Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Vad är det president Donald Trump döljer?

Den frågan ställer sig alltfler efter presidentens reaktion på åtalet mot 13 ryssar för försök att påverka presidentvalet.

Istället för att attackera Ryssland ger sig Trump på sina egna.

Finns det något västland eller demokratisk nation överhuvudtaget där presidenten inte offentligt skulle reagera oerhört starkt mot en fiendenation som försöker påverka val och människors tilltro till demokratin?

I fredags åtalade FBI 13 ryska medborgare med anknytningar till den ryska staten och tre ryska företag för att de på olika sätt försökt påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Försöken startade redan innan Donald Trump tillkännagivit sig som kandidat i valet och var ämnade att öka motsättningarna i det amerikanska samhället och därmed försvaga USA. Men i ett senare skede var målet också att hjälpa Donald Trump till seger.

En rimlig reaktion från USA:s president vore att visa någon form av vrede över den ryska inblandningen. Kanske rentav hålla ett tal till nationen där presidenten berättar för det amerikanska folket hur allvarligt han ser på att Ryssland försöker undergräva det viktigaste USA har, sitt demokratiska styrelseskick.

Så vad gör Trump?

Skyddar sig själv

Hans uttalanden handlar bara om en sak, att försöka skydda sig själv. I tweet efter tweet.

– Ryssarna startade sin anti-USA kampanj långt innan jag blev presidentkandidat, twittrar Trump. Valresultatet påverkades inte. Trumpkampanjen gjorde inget fel. Ingen maskopi.

Inte någonstans finns minsta kritik mot Rysslands agerande eller minsta förfäran.

Trump verkar inte begripa att FBI:s åtal i detta skede inte rör hans kampanjs eventuella samarbete med ryssarna. Detta handlar om hur en främmande nation, som dessutom råkar vara USA:s ärkerival på den internationella arenan, genom en aktion i stor skala försöker underminera hela det amerikanska samhället.

Något som borde oroa varje amerikan och alldeles särskilt landets ledare i Vita huset.

Ville döda

Förra veckan, före åtalet, skrev jag om hur senaten informerades av ett antal underrättelsechefer som tillsatts av Donald Trump. Samtliga varnade för Rysslands beteende och för att president Putin kommer att försöka påverka kongressvalet i november.

Ingen reaktion från president Trump.

Däremot reagerade presidenten snabbt när det kom fram att FBI missat att utreda ett tips före den senaste skolmassakern om att mördaren Nikolas Cruz ville döda människor och hade vapen.

I en tweet hävdar presidenten att skälet till det missade tipset är att FBI lägger ner för mycket jobb på Rysslandsutredningen om eventuellt samarbete mellan Trumpkampanjen och Moskva.

Är det värdigt en amerikansk president?

Sex på band?

Om han nu är så säker på att han och hans kampanjstab inte gjort något fel, varför då inte låta FBI göra klart sin utredning ifred?

Donald Trumps ryggradslösa uppträdande visavi Ryssland och dess inblandning i amerikansk politik börjar få alltfler amerikanska experter att undra vad som är motivet bakom presidentens brist på agerande.

Thomas Friedman, New York Times utrikesexperts analys av läget lyder i kort sammanfattning:

– Antingen har Trumps fastighetsbolag tagit emot stora summor pengar av ryska miljardärer med kopplingar till Kreml eller så ligger det sanning i rykten om att Trump ägnade sig åt olämpliga sexuella handlingar i samband med att han ledde Miss Universum-tävlingen i Moskva och att ryssarna har detta på band, skriver Friedman.

Hållhake

USA:s ledande tidning påstår helt enkelt att ryssarna kan ha en hållhake på USA:s president som gör att han inte vågar agera mot Ryssland trots FBI:s åtal, av rädsla för att sanningen ska avslöjas och att han då kan tvingas avgå.
Friedman ser bara två möjligheter:

– Antingen döljer Trump någonting som hotar honom själv eller så är han kriminellt inkompetent att vara landets överbefälhavare.

Han jämställer Trumps oförmåga att reagera på Rysslands inblandning med om George W Bush skulle ha ryckt på axlarna åt terrordåden den 11 september 2001 och bloggat om att allt är demokraternas fel.

Det vore intressant att höra Donald Trumps egen förklaring till varför han vägrar agera mot Ryssland. Men där är den annars så talföre presidenten förbluffande tyst.

ARTIKELN HANDLAR OM

FBI

Ryssland

USA

Kreml