Mejla

Wolfgang Hansson

Sverige bakom offentlig efterlysning av Assange

Publicerad:
Uppdaterad:

Mäktiga intressen vill att wikileaks grundare grips

Julian Assange är en jagad man.

USA och andra nationer har ett stort intresse av att han grips.

Sverige ligger bakom att den internationella efterlysningen av Julian Assange blivit offentlig.

Julian Assange, Wikileaks frontfigur.
Julian Assange, Wikileaks frontfigur.

– Utan en begäran från Sverige hade vi inte ändrat statusen på efterlysningen, säger Interpols presstalesman i Lyon.

Fram till i går var Sveriges önskemål att den internationella arresteringsordern mot wikileaks grundare för misstankar om våldtäkt inte skulle vara offentlig.

Nu är den offentlig och tillgänglig för alla.

Överens

Tommy Kangasvieri är biträdande chef för Internationellt polissamarbete vid Rikspolisstyrelsen.

– I och med att åklagaren gått ut med den informationen offentligt i Sverige så har vi kommit överens med Interpol att de kan lägga ut detta på sin officiella hemsida, säger han. Vi gör det för att få in fler tips från allmänheten.

Interpol förnekar att man utsatts för några påtryckningar utifrån att göra Assanges efterlysning offentlig. Men av lätt insedda skäl finns det många som vädrar en konspiration här.

Även om Interpol inte har någon "most wanted list" är den svenska efterlysningen är ett viktigt vapen för dem som vill att Assange grips. Utan anklagelserna om våldtäkt under ett besök i Stockholm i augusti skulle wikileaksgrundaren vara helt fri att röra sig runtom i världen. Nu riskerar han att gripas så fort han försöker passera en gräns.

Onekligen en försvårande omständighet för en person som redan är jagad av mäktiga intressen.

Våldtäktsanklagelserna har ingenting med publiceringen av de hemliga dokumenten att göra men om Assange grips så kan andra länder begära honom utlämnad om han misstänks för andra brott där. Därmed inte sagt att Sverige eller något annat land där han grips automatiskt lämnar ut honom.

Åtalas

Något formellt åtal har ännu inte väckts mot Assange i USA men en brottsundersökning har inletts efter publiceringen av de senaste dokumenten. De som ligger bakom kommer att åtalas, enligt USA:s justitieminister.

Tunga maktspelare som Hillary Clinton hävdar att wikileaks offentliggörande av hemliga dokument är illegalt. Den konservative kongressmannen Peter King vill att Assange terroriststämplas och att USA använder "varje offensiv kapacitet som regeringen förfogar över för att stoppa ytterligare skadliga offentliggörandet av wikileaks".

Den välkände konservative talkshowvärden Bill O´Reiley tycker att den som är ansvarig för att dokumenten läckts ska avrättas alternativt fängslas på livstid.

Mördas

Med andra ord är det inte konstigt att Assange gått under jorden och lever på hemlig ort.

När Daniel Ellsberg 1971 läckte ut den så kallade Pentagonrapporten om USA:s krigföring i Vietnam drog nära medarbetare till president Richard Nixon upp planer på hur han skulle drogas, misshandlas och eventuellt mördas.

Även om det inte finns några belägg för att USA den här gången planerar några "dirty tricks" så finns det mycket starka intressen som vill sätta stopp för wikileaks verksamhet.

Ur Julian Assange ögon är det fullt förståeligt att han vidtar försiktighetsåtgärder.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: