Ingen lösning för Annica Holmquist

UPPRÖR Annica Holmquists läkare säger att hon inte kan arbeta. Ändå tvingas Annica söka jobb. Dottern Emelie bloggade om sin mamma och Annicas fall upprör nu hundratusentals svenskar.
UPPRÖR Annica Holmquists läkare säger att hon inte kan arbeta. Ändå tvingas Annica söka jobb. Dottern Emelie bloggade om sin mamma och Annicas fall upprör nu hundratusentals svenskar.

Emelie bloggade om sin mamma Annica Holmquists utförsäkring och satte igång en läsarstorm.

Men Försäkringskassans specialister har granskat beslutet och kommit fram till att det var korrekt.

Det upprör Socialdemokraternas Mona Sahlin.

– Det här är en skandal, varken mer eller mindre, säger hon till TT.

Annica Holmquist har akromegali och ser ut att tvingas sälja sin lägenhet för att få socialbidrag.

I torsdags fick hon avslag på sin ansökan om förtidspensionering, och dottern Emelie bloggade om sin mammas öde. Men efter Aftonbladets artikel och ett inslag i TV4 gjorde Försäkringskassan en helomvändning.

I fredags lovade Försäkringskassans överdirektör att Annica Holmquist skulle slippa jobba.

– Vi kommer att träffa henne på måndag, vi har ett alternativ till den ansökan som finns som vi tror kanske kan lösa hennes ekonomiska situation, sade överdirektör Stig Orustfjord då.

Fick avslag i dag

Han sade då att förslaget innebär att Annica inte ska ut på arbetsmarknaden igen.

– Ja, det är klart att det handlar om det. Skulle hon ha kunnat jobba hade det inte varit en fråga för Försäkringskassan.

Men när dottern Emelie ringde till Försäkringskassan i dag fick hon beskedet att man granskat fallet och kommit fram till att handläggarna gjort rätt - Annica ska utförsäkras och stå till arbetsmarknadens förfogande.

Men att de kan begära en omprövning.

Uppgiven

– Jag har inga ord mer kvar att ge. Jag orkar faktiskt inte säga vad som händer nu. De har ljugit fram och tillbaka, uttalat sig i media om att det finns en lösning, säger Emelie Holmquist till Aftonbladet.

Hon är osäker på om mamman orkar gå igenom en omprövning.

– Hon är uppgiven, säger Emelie.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt sade i SVT:s slutdebatt i fredags att han trodde på en lösning för Annica Holmquist på måndagen. Hans motståndare Mona Sahlin är upprörd.

– Det var uppenbarligen bara ett cyniskt spel för att slippa svara på det som debatten handlade om. Nu är det måndag och Annica är tillbaka i förtvivlan, som så många andra. Det här är en skandal, varken mer eller mindre, säger hon till TT.

Vill inte kommentera

Staffan Karlsson på Försäkringskassans presstjänst vill inte kommentera den granskning av ärendet som myndighetens experter gjort, och därmed inte säga om Emelies uppgifter stämmer.

Däremot säger han:

– Vi måste gå igenom hela ärendet tillsammans med familjen och sedan får vi se vad det kan leda till.

Publisert: