Nyheter

John Ausonius brev om skytten i Malmö

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

"Lika fruktansvärt som det jag gjorde"

Lasermannens brev
Lasermannens brev

John Ausonius, 57, spred skräck som Lasermannen i Stockholm under början av 90-talet.

Nu verkar någon göra detsamma i Malmö.

"Om det verkligen är en copy-cat så är det lika fruktansvärt som det jag gjorde – om inte värre", skriver Lasermannen i ett brev till TV 3:s "Efterlyst".

Det senaste året har ett stort antal skjutningar ägt rum i Malmö och många av dem har riktat sig mot personer med invandrarbakgrund.

Polisen misstänker att det är en och samma gärningsman som ligger bakom dem och skytten har på flera sätt jämförts med Lasermannen som höll Stockholm i ett järngrepp 1991–1992.

Ett mord – nio försök

Det enda Lasermannens offer hade gemensamt var att de uppfyllde hans kriterier på vad som är en invandrare.

Att gripa Ausonius var svårt eftersom han, precis som det verkar vara i Malmöfallet, inte hade någon koppling till sina offer. Han agerade i mörkret och försvann snabbt.

En annan likhet är att även den skånske skytten troligtvis tar sig fram på cykel – något som även John Ausonius gjorde.

Ausonius dömdes 1994 för bland annat ett mord och nio mordförsök. Livstidsstraffet fastställdes i hovrätten året efter och han avtjänar sitt straff inne på Kumlaanstalten.

"Om inte värre"

TV 3:s program "Efterlyst" som sänds i kväll klockan 21.00 ville med anledning av likheterna mellan gärningsmännen få till en intervju med John Ausonius.

I sitt svarsbrev skriver han:

"Jag tar naturligtvis fortfarande avstånd från mina gärningar men om Malmöincindenterna vill jag inte gärna uttala mig annat än om det verkligen är en copy-cat så är det lika fruktansvärt som det jag gjorde – om inte värre".

"Har blivit av med hatet"

John Ausonius ansökte nyligen om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt av Örebro tingsrätt. Totalt har han suttit 18 år i fängelse och häkte.

– Jag förstår att det jag gjorde var fruktansvärt. Jag är ledsen att jag gjorde angreppen och jag ångrar det djupt. Jag önskar att det gick att göra det ogjort, men det går inte. Jag har liksom tänkt på det varje dag, sade Ausonius.

– Jag har blivit av med hatet.

Beslutet kommer på fredag.

"Efterlyst" sänds i kväll klockan 21.00, direkt från Malmö, på TV 3

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: