Nyheter

Svenskarna lämnar Israel

NYHETER

"Vi vill ha ut alla så fort som möjligt"

Samtliga fängslade svenska aktivister lämnade Israel på onsdagen med ett plan till Turkiet.

Under dagen bussades de tillfångatagna från fängelset i Beer Sheva till flygplatsen i Tel Aviv.

Israeliska myndigheter uppger att samtliga aktivister som hållits frihetsberövande kommer att släppas och deporteras.

De skadade kommer att skickas hem med turkiska ambulansflyg. Enda undantaget är de personer som är misstänkta för brott i samband med dödsskjutningarna.

Svenskar på väg

Samtliga sju återstående svenskar i Israel har anlände under onsdagskvällen till flygplatsen i Tel Aviv, uppger UD:s presstjänst. De kommer under kvällen att flygas till Istanbul i Turkiet där de stannar över natten. Konsulatet har bokat rum åt dem på hotell.

Tanken är att utrikesminister Carl Bildt – som befinner sig i Istanbul – ska träffa dem för att gå igenom vad de har varit med om.

Planet fördröjdes dock och svenskarna fick vänta på flygplatsen. Fördröjningen ska ha berott på att Turkiet inte ville lämna någon turkisk medborgare efter. Först vid halv tolvtiden på kvällen kom planet iväg på den två timmar långa flygresan till Turkiet.

680 utvisas

De sammanlagt omkring 600 fängslade aktivisterna tömdes under onsdagen från fängelset och bussades till flygplatsen i Tel Aviv. Omkring 100 fördes till Jordanien.

– Vi vill få ut alla så fort som möjligt, sade Shahar Ariedi, talesman för det israeliska utrikesdepartementet, till Aftonbladets utsände.

Sammanlagt 686 personer fanns ombord på de sex fartygen. Enligt israeliska myndigheter utvisas 680 personer. Bland dem finns ett tjugotal som tidigare hotades av åtal i Israel.

I går kväll kom Henning Mankell, Mehmet Kaplan och Victoria Strand hem till Sverige. Ulf Carmesund, Kristna Socialdemokraters representant i Ship to Gaza, landade vid 13-tiden på Arlanda och höll därefter en pressträff.

Okända nationaliteter

På flygplatsen Ben Gurion i Tel Aviv åkte bussar och poliser i skytteltrafik från terminalerna under onsdagsmorgonen. Beskedet är att alla ska "hem, hem, hem", rapporterar Aftonbladets utsända på platsen.

Förutom européer finns det bland aktivisterna medborgare från Malaysia, Indonesien, Marocko, Algeriet och Pakistan. Den största gruppen är turkiska medborgare.

Nationaliteterna på de nio som sköts ihjäl är ännu inte kända. Men alla svenskar ska ha klarat sig undan allvarliga skador.

Omkring 45 personer, de flesta av dem turkar, vårdas på olika israeliska sjukhus över hela Israel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter