Nyheter

”Carl Bildt bör ta time-out”

Av: 

Staffan Lindberg

TT

NYHETER

Mona Sahlin: Det är ett allvarligt brott han utreds för

SÄFFLE/KARLSTAD. Reaktionerna är starka på nyheten att Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen, utreds för folkrättsbrott i Sudan.

Tidigare justitieministern Thomas Bodström kräver att Bildt ska ta time out, och socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin delar bedömningen att det är tveksamt att Bildt nu kan företräda Sverige.

– Det är ett allvarligt brott han utreds för, säger hon till Aftonbladet.

Hon poängterar att hon hittills bara fått knapphändig information om åklagarens inledda förundersökning men säger att hon tycker det är bra att en sådan inletts.

– Carl Bildt har ju hela tiden slagit ifrån sig kritiken och anklagelserna. Han är visserligen oskyldig tills något annat bevisats, men jag delar Thomas Bodströms bedömning att det är tveksamt om han kan företräda Sverige. Nu är det upp till Fredrik Reinfeldt att göra sin bedömning.

Bildt tiger

– En utrikesminister ska var en företrädare som kämpar för mänskliga rättigheter.

Carl Bildt själv vill inte kommentera, och även statsminister Fredrik Reinfeldt är försiktig med sina uttalanden:

– Det är viktigt att alltid låta rättsväsendet arbeta igenom så att vi kan konstatera vad det leder till innan vi kommenterar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Carl Bildt satt i Lundins styrelse under de aktuella åren. Är det besvärande för regeringen?

– Det gäller samma sak här. Det måste rimligen vara så att först konstateras någonting och någon form av beslut fattas innan vi kan förhålla oss till det, säger Reinfeldt.

Kräver time-out

Den förre justitieministern Thomas Bodström kräver i ett pressmeddelande att utrikesminister Carl Bildt ska ta time out, därför att han suttit i Lundins bolagsstyrelse. Men Bildt ska inte behöva avgå enligt Socialdemokraternas talesman.

"Eftersom rättssäkerhet ska gälla även för en minister är det rimligt att Carl Bildt tills vidare inte behöver avgå. Däremot är det självklart att han inte i nuvarande läge kan fortsätta att företräda Sverige i frågor gentemot andra länder, när han själv har suttit i ett bolag som nu utreds för folkrättsbrott", säger Bodström.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson konstaterar att han redan tidigare KU-anmält Carl Bildts roll i Lundin Oil.

”Otroligt uppseendeväckande"

– Jag kräver besked från Reinfelt om regeringen, ifall de vinner valet, kommer ha med en utrikesminister som utreds för folkrättsbrott. Min bedömning är att det inte är lämpligt.

Och vänsterpartiets Lars Ohly benämner det som ”otroligt uppseendeväckande” att en utrikesminister utreds för folkrättsbrott.

– Det har aldrig hänt tidigare i Sveriges historia vad jag vet. I och med att han satt i styrelsen är han en av de ansvariga.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde kräver att Bildt avgår omedelbart.

”Krigsbrott"

"Hur ska Carl Bildt kunna tala om folkrätt, fred och mänskliga rättigheter i något sammanhang samtidigt som det pågår en förundersökning om krigsbrott mot honom?" frågar partiets i ett pressmeddelande.

Ordet krigsbrott förekommer dock inte i åklagarens meddelande. Han talar om att "brottsrubriceringen är folkrättsbrott".

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter