Fel, fel, fel – igen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
Ny groda I en intervju i Sky News i förrgår berättade Carl-Henric Svanberg att BP:s vd, Tony Hayward, fråntagits ansvaret för oljeläckan i mexikanska golfen.
Ny groda I en intervju i Sky News i förrgår berättade Carl-Henric Svanberg att BP:s vd, Tony Hayward, fråntagits ansvaret för oljeläckan i mexikanska golfen.

NEW YORK. Ännu en dag – ännu en groda från Carl-Henric Svanberg.

Han hävdade i en intervju i förrgår att omstridde vd:n Tony Hayward fråntagits ansvaret för oljeläckan i Mexikanska golfen, men det tillbakavisas nu av BP.

– Svanberg blev missförstådd. Tony Hayward har definitivt befälet tills läckan är tätad, säger taleskvinnan Sheila Williams.

BP:s vd Tony Hayward har inte fråntagits ansvaret.

Först var han helt osynlig. Sedan råkade han kalla den pågående oljekatastrofens offer för små människor.

Har upprört människor

Nu verkar det som att Carl-Henric Svanberg inte riktigt har koll på vad hans egen styrelse tar för beslut.

I en intervju med Sky News i fredags hävdade den svenske ordföranden att vd:n Tony Hayward fråntagits ansvaret för tätningen av den förödande läckan i Mexikanska golfen.

– Tony har sagt saker som upprört många människor, därför tas det dagliga, operativa ansvaret för läckan nu över av direktören Bob Dudley, sa han.

”Blev missförstådd”

Men ett halvt dygn senare tvingas BP korrigera det uttalandet.

– Svanberg blev missförstådd. Tony Hayward har definitivt befälet fortfarande, och det kommer han att ha tills läckan är tätad, säger företagets taleskvinna Sheila Williams till AP.

Att döma av vad han faktiskt sa var det nog snarare Svanberg, tillbaka i London utan att ha visat sig på Golfkusten, som missförstod någonting – inte de som hörde honom i Sky News-intervjun.

Även Hayward själv lyckades under gårdagen göra sig skyldig till en ny PR-blunder.

Det visade sig att vd:n tagit en ledig dag och befann sig på sin yacht i Isle of Wight utanför brittiska öarna.

”Det är inte rätt”

– Ja, det är väl för härligt att han fått tillbaka sitt liv, kommenterar Vita husets stabschef Rahm Emanuel syrligt och fortsätter:

– Jag tror att vi alla kan konstatera att Tony Hayward inte har en väntande karriär som PR-konsult.

Även nere på Golfkusten väcker Haywards lyxtripp avsmak.

– Det är inte rätt. Vi kan inte fiska, men han är ute och seglar. Jag önskar att jag också kunde ta ledigt från oljan, säger Bobby Pietre, tatuerare i fiskebyn Larose i Louisiana till AP.

Publicerad: