”Helt onödigt att kräva handslag”

avEva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkvettsexpert Magdalena Ribbing: Det går att hälsa på andra sätt

Skaka tass eller inte?

Nu kritiseras diskrimineringsdomen från både höger och vänster. Men enligt folkvettsexperten Magdalena Ribbing är det helt onödigt att kräva handslag.

– Det går att hälsa på andra sätt, säger hon.

Foto: Anders Roth
Magdalena Ribbing

På anställningsintervjun vägrade den 28-årige mannen att ta i hand med den kvinnliga vd:n – av religiösa skäl. Han fick inte jobbet och förlorade ersättningen från Arbetsförmedlingen. Nu måste Arbetsförmedlingen betala 60 000 kronor i skadestånd till mannen sedan DO drivit hans fall i tingsrätten.

Domen har startat en het debatt om hur man egentligen ska bete sig.

– Jag är positiv till mångfald. Men ibland måste man säga ifrån när man tycker att något är käpprätt åt skogen. I Sverige tar man varandra i hand i arbetslivet, både män och kvinnor, säger Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö.

S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul tycker att Arbetsförmedlingen gjorde rätt som drog in ersättningen.

– Hade han sagt att han hade bacillskräck hade det varit helt okej. Men skyller han på religionen står han inte till arbetsmarknadens förfogande. Det finns inget i Koranen som säger att en man inte får ta en kvinna i hand, säger hon.

Men enligt folkvettsexperten Magdalena Ribbing ska ingen behöva ta i hand – om man inte vill.

– Under influensatiderna avstod många människor från att ta i hand och de var ingen som betraktade dem som otrevliga då, antar jag.

Är det inte ohövligt att neka?

– Det är lika ohövligt att insistera på att ta i hand. Det finns andra sätt att visa hövlighet och respekt. Man kan säga att ”i min kultur tar inte en man en kvinna i handen” och så gör man en annan gest.

Publicerad: