Februari – tuff månad för många

NYHETER

Men en halvtimme ljusare i Stockholm senaste veckan

Foto: FOTO: Colourbox
Jobbig vintermånad Många lider av februarimörkret och perioden är den månad under året då föräldrar tar ut flest dagar för vård av sjukt barn.

Extra många vab-dagar och fortfarande vinter.

Februari är en tuff månad för många.

Men senaste veckan har det blivit en halvtimme ljusare i Stockholm.

Februari kan kännas tung på många sätt. Barnen blir sjuka, det är mörkt ute och än dröjer våren ett tag.

Flest ”vabbar” nu

Enligt statistik från Försäkringskassan tar föräldrar ut flest dagar för vård av sjukt barn (vab) i februari och mars.

Förra året betalades drygt 502 200 vab-dagar ut i februari och nästan 600 000 vab-dagar i mars.

– När det gäller utbetalningar är det som mest i mars och eftersom utbetalningarna släpar efter lite avser det sjukdomar för barn i främst februari, men även i januari. Så har det varit i många år, säger Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan.

Fyra timmar mer dagsljus

Men det finns ljuspunkter. Framför allt i form av solens upp- och nedgång.

Beräkningar från Stockholms folkobservatorium visar att det blev en halvtimme ljusare i Stockholm den senaste veckan, och nästan 50 minuter ljusare i Kiruna.

Från början av februari till början av mars ökas dagsljustiden i Stockholm från 8 timmar till 10,5 timmar och i Kiruna från 6 timmar till 10 timmar.

– Det går som snabbast fram till vårdagjämningen den 20 mars. Sedan mattas det av lite grann, säger Daniel Fredriksson, meteorolog på Storm weather center.

Rubbar dygnsrytmen

Enligt Arne Lowden, forskare vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, kan ljuset orsaka humörsvängningar.

– I februari sker en ganska hastig förändring i ljus och mörker. Hjärnan har lite svårt att klara av det så för en del kan det störa humöret. Vi får en rubbning i dygnsrytminställningen, därför att vi är byggda för att ha ungefär lika lång dag som natt, säger han.

För den som lider av mörkret tipsar Arne Lowden om att vara utomhus så mycket som möjligt, för att fylla på ljusförrådet.

– Nu har vi haft en turlig situation för att vi har haft så mycket snö. Ljuset vi får när vi går ut blir betydligt starkare, även om det är mörkt och molnigt. Just i år har vi faktiskt en möjlighet i hela Sverige att tanka lite mer ljus, säger han.

Piggare av ljusterapi

På Iglo ljuscafé i Hornstull i Stockholm kan den som vill skynda på våren få sig konstgjort ljus till livs. Flest besökare kommer när vädret är regnigt och ruskigt, färre i sol och snö.

– Det är en möjlighet man kan ta till när man tycker att man har fått för lite ljus. Den vanligaste reaktionen är att man först känner sig lite trött. Sedan kan man märka skillnad två-tre timmar senare, att man får mer energi, säger Martin Sylwan, som driver Iglo.