Vi skänker – en timme för Haiti

Publicerad:
Uppdaterad:

Karin Lindqvist, 27, kassabiträde, Gävle:

– Jag tjänar 124 kronor i timmen och skickar gärna det för att hjälpa de drabbade. Har tidigare messat in pengar också. Det är ju jättehemska bilder som vi får se från katastrofen. Det känns bra att få hjälpa till.

Malin Kron, 35, undersköterska, Stockholm och Lennart Boström, 55, verksamhetschef för kirurgen på Södersjukhuset, Stockholm:

– Vi har redan skickat en kirurg härifrån till Läkare utan gränser. Och i dag åker ytterligare en. Så det är självklart att vi ställer upp på den här kampanjen.

Hans Andersson, 53, skomakare, Skutskär:

– Jag kan skänka en timlön, plocka ner platt-tv:n från väggen, sälja den och skicka pengarna. Det finns ingen begränsning – men jag vill veta att de behövande får pengarna. Har varit engagerad i hjälparbete tidigare inom Rädda barnen och även varit med i Greenpeace. Jag tycker att för mycket går till administration medan många jobbar lokalt ideellt. Det finns också många tveksamma organisationer som samlar in pengar. Vi får se vad jag skickar.

Karin Nordin, 29, chefredaktör, Johanna Frölander, 26, reporter, Jessica Laneborg, 32, reporter, Annika Norman, 25, moderedaktör, Sara Persson, 26, reporter,Katarina Wendelin, 27, reporter, Stockholm:

– Det är klart att vi på Solo-redaktionen är med och skänker varsin timlön. Vårt förlag skänker också en större summa pengar.

Berra Blom, 49, snöröjare, Gränna:

– Ingen tvekan, jag skickar 500 kronor. En rundning uppåt på timlönen, men nu gäller det verkligen att hjälpa till och inte bara sitta framför teven och tycka. Hoppas många hänger på den här insamlingen.

Johan Holmberg, 20, amfibiesoldat, Stockholm:

– Det här är en bra kampanj så det känns givet att stötta den. Men jag tjänar ju bara tre kronor i timmen så det får nog bli flera timlöner.

Thomas Edfast, 49, taxiförare, Södra Prästholm:

– Jag brukar försöka ge men jag har inte gett något till det här. Inte än i alla fall. Läkare utan gränser verkar vara en seriös och bra organisation. Det verkar vara en hemsk katastrof. 200 000 döda. Det är många människor.

Sara Wärnbring, 32, makeupartist, Jönköping:

– Visst vill jag vara med. Jag vet inte riktigt vad min timlön är men jag kollar och sedan rundar jag av uppåt. Varenda människa borde ansluta, den här insamlingen är ju både enkel och känns väldigt seriös. Känns bra att göra något.

Calle Lundin, 56, Rickard Joneman, 37, och Thomas Karlsson,43, ambulanssjukvårdare, Jönköping:

– För oss är det helt självklart, man tänker ju på alla sjukvårdskollegor som gör en fantastisk insats just nu i katastrofens spår. Initiativet att samarbeta med Läkare utan gränser är jättebra. Man litar på att pengarna går till det som mest behövs i akutläget: medicinsk hjälp direkt till de skadade.

Eva Åkeblom, 43, kaféägare, Luleå:

– Arbeta en timme för Haiti? Det är det minsta vi kan göra. Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ och jag beundrar Röda korset som var ute med sina ­bössor väldigt snabbt. Jag tror också att tsunamin faktiskt har öppnat ögonen på oss i Sverige. Vi fick känna på lidandet.

Dennis Beijner, 35, grävmaskinist, Ockelbo:

– Självklart är jag med och skänker en timlön. Jag tjänar 140 kronor i timmen, typ. Det känns hemskt att något sådant här kan hända och drabba så många. ­Bilderna från Haiti är ju så hemska att man försöker undvika att se på dem.

Conny Söderberg, 55, brandmästare, Jonas Fredriksson, 47, ­brandförman, och Magnus Pettersson, 47, brandman, Stockholm:

– Vi är med. Det här är verkligen en bra grej för att hjälpa dem som ­drabbats av jordbävningen i Haiti.

Bengt Elofsson, 48, Eddy Högsenius, 27, och Stefan Gustavsson, 48, däckarbetare, Gävle:

– Absolut, vi lägger en tusenlapp tillsammans. Klart vi alla måste hjälpa till. Men det borde ha gått snabbare, säger Stefan.

Eva Lindström, 43, och Caroline Stenman, 25, butikssäljare, Niemisel/Råneå:

– Jag tycker mest synd om barnen. Jag tror att alla har råd att bjuda på en timme och jag tror säkert att väldigt många vill.

– Många som kommer in här pratar om katastrofen Jag tycker att har man till ­exempel råd att röka så har man också råd att skänka pengar till en sån här sak.

Maria Paulsson, 40, generalist på medborgarkontor, Råneå:

– Jag bjuder gärna på en timmes arbete. Tycker det var en riktigt bra idé. Det är ju så att ett litet bidrag av väldigt många ­enskilda blir ett stort bidrag i slutändan. Jag har känt mig så sorgsen när jag sett alla hemska bilderna. Man orkar knappt prata om det för det är ett sånt lidande.

Samuel Bergström, 24, bartender, Jönköping:

– Kanonbra, jag är med. Om vi är många som ställer upp tror jag faktiskt att vi kan göra skillnad. Och Läkare utan gränser känns extra rätt i sammanhanget. De brukar vara tidigt på plats och uträtta stordåd mitt i allt lidande.

Sara Låwar, 32, florist, Furuvik:

– Ja, absolut, trots att jag har skickat pengar tidigare. Sonen Vigor, 7, ville köpa en leksaks­motorcykel för 50 kronor. Jag sa att det var bättre att skicka ­pengarna för att hjälpa de drabbade på Haiti. Han struntade i mc:n och var stolt när jag messade femtiolappen. Då ville dottern Wilma, 11, göra likadant. Sedan skickade jag själv också.

Oscar Schlemowitz, 20, restauranganställd, Stockholm:

– Jag tycker det är givet att ställa upp på det här. De drabbade behöver all hjälp de kan få.

Kent Sällström, 61, frisör, Luleå:

– Det låter som ett helt okej förslag. Vad jag tycker om det som hänt? Fruktansvärt. Men man blir så matad med elände så till slut tar man inte emot ­någonting alls. Men jag undrar hur det ska bli. Vad händer efter att västvärlden har lämnat landet? Ett land som är så fattigt i grunden. ­Husen är borta. Kommer de att få leva i tältläger resten av sina liv?

Aftonbladet

Självklart ställer Aftonbladets medarbetare upp i kampanjen och jobbar en timme för Haiti.

Så här stödjer du Läkare utan gränsers akutfond:

Internet:

www.lakareutangranser.se/

timme

Plusgiro: 90 06 03-2

Bankgiro: 900-6032

Din gåva går först och främst till Haiti, i andra hand till Läkare utan gränsers akutfond.

Akutfonden, som finns till för att stötta krisinsatser över hela världen, hjälper Läkare utan gränser att agera snabbt, att arbeta där behovet av hjälp är som störst, och att stanna kvar så länge hjälpen behövs.

Här kan du också ge ditt bidrag:

Röda Korset

Sms:a AKUT200 till 72900 för att skänka 200 kronor eller sms:a AKUT till 72900 för att skänka 50 kronor (debiteras via telefonräkningen). Du kan även sätta in valfritt belopp på plusgiro 90 08 00-4 eller bankgiro 900-8004. Märk talongen med Haiti. Eller skänk pengar via www.redcross.se

Rädda Barnen

Sms:a HAITI200 till 72950 för att skänka 200 kronor, KATASTROF för att skänka 50 kronor eller 10KATASTROF för att skänka 10 kronor. Du kan också sätta in valfritt belopp på plus/bankgiro 90 20 03-3. Ange Katastrof. Du kan också ge ett bidrag på www.rb.se

Unicef

Sms:a haiti till 72900 för att skänka 50 kronor – eller sätt in valfritt belopp på plusgiro 90 20 01-7 ­eller bankgiro 902-0017. Märk talongen Haiti. Du kan också ge ett bidrag direkt på www.unicef.se

Hoppets Stjärna

Sms:a haiti till 72930 för att skänka 200 kronor. Katastrofkontot, postgiro 90 02 53-6, står öppet för gåvor till hjälp för de drabbade. Eller skänk pengar direkt på www.hoppetsstjarna.se

SOS-Barnbyar

Sms:a SOSHAITI till 72930 för att skänka 50 kronor. Du kan också sätta in valfritt belopp på plusgiro 90 02 29-6 eller bankgiro 900-2031. Ange Haiti. Eller skänk direkt via www.sos-barnbyar.se

Svenska kyrkan

Sms:a Haiti till 72950 för att skänka 50 kronor eller sätt in valfritt belopp på plusgiro 90 01 22-3 eller bankgiro 900-1223. Märk betalningen Haiti. Du kan också skänka pengar direkt via www.svenskakyrkan.se. Märk gåvan Haiti.

Läkarmissionen

Sms:a Haiti50 till 72930. Du skänker 50 kr till Jordbävningsoffren. Du kan också köpa ett hygienpaket till en familj på www.webaidshop.se Skänk valfritt belopp på www.lakarmissionen.se

Radiohjälpen

Radiohjälpens konto 90 19 50-6 står öppet för insamling till Haiti. Märk din inbetalning med Haiti. Du kan också ge en gåva direkt via www.radio­hjalpen.se

Svenska FN-förbundet

Sms:a FN till 72909 så skänker du 50 kronor – ­eller sätt in valfri summa på plusgirokonto 90 00 79-5. Skriv Haiti i meddelanderutan. Du kan också skänka pengar direkt via www.sfn.se

Plan Sverige

Sms:a HAITI till 72910 för att skänka 50 kronor eller sätt in valfritt belopp på plusgiro 90 07 31-1 ­eller bankgiro 900-7311. Märk betalningen Haiti. Eller skänk pengar direkt via www.plansverige.org

Erikshjälpen

Sms:a katastrof till 72930 för att skänka 50 kronor eller sätt in valfritt belopp på plusgiro 90?09?28-3. Du kan också skänka pengar direkt via www.erikshjalpen.se

Action aid

Sms:a Action till 72930 så skänker du 50 kronor. Eller ge din gåva via plusgiro 90 00 83-7 eller bankgiro 900-0837. Märk gåvan Katastroffond. Du kan också skänka pengar direkt via www.actionaid.se

Lions

Lions genom Lions Clubs International Foundation (LCIF) ger katastrofbidrag direkt till Haiti. Sätt in valfritt belopp på plusgiro 90 19 48-0. Märk gåvan Haiti.

Foto: Pernilla Wahlman, Kai Rehn, Joakim Nordlund, Jonas Bilberg, Björn Lindahl

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM