Klimat & miljö

Alger hotar stränderna

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Stora bälten i Östersjön

Sommarens algbälte har börjat sprida sig norrut. Tack vare värmen. I går sträckte det sig från Hanöbukten till Finska viken.
Sommarens algbälte har börjat sprida sig norrut. Tack vare värmen. I går sträckte det sig från Hanöbukten till Finska viken.

Värmen får algerna i Östersjön att växa till sig.

Ett stort bälte öster om Gotland hotar stränderna.

– Algerna finns i flera stora områden, säger Gunnar Aneer vid länsstyrelsen i Stockholm.

Så här såg algbältet ut i dag, tisdag. Grafik: PATRIK LINDVALL

Algbältet breder ut sig i stora delar av Östersjön. SMHI:s satellitbild visar ansamlingar som täcker stora vattenmassor, från Finska viken i norr till Hanöbukten i söder.

Omfattande blomning

Det varma vädret gör också att algerna breder ut sig ännu mer. Blomningarna är omfattande jämfört med tidigare år.

– Det är väldigt bra förhållanden för algerna just nu, men det behöver inte betyda att de flyter in till land, säger Gunnar Aneer vid Informationscentralen för Egentliga Östersjön vid länsstyrelsen i Stockholm.

Än så länge är algerna en bit ifrån stränderna längst den svenska Östersjökusten. Men semesterbadarna bör vara försiktiga, enligt Gunnar Aneer.

– Det bör man vara. Så länge vattnet är rent och klart är det okej, men om man inte ser botten där djupet är två och en halv meter, eller om vattenytan är täckt med något som liknar en gulbrun sörja bör man avstå att bada, säger han.

Kan ge feber och kräkningar

Vindarnas riktning avgör om ansamlingarna flyter in till stränderna eller inte. Det kan ske redan under de närmaste dagarna.

– De kan föras in till stränder snabbt. Nu väntas svaga vindar som kan föra in dem till kusten. Men än finns inga uppgifter till oss att det har skett , säger Gunnar Aneer.

Om man badar i vatten med algblomning kan man få hudirritationer. Att svälja vatten med alger kan leda till magproblem i form av diarrér och kräkningar, men även till febersymptom.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Algblomning