S vill ge alla elever egen polis

Foto: SCANPIX
NYHETER

Om oppositionen vinner valet kommer alla elever i hela Sverige att få en egen kontaktperson hos polisen.

Det lovar Socialdemokraternas potentielle justitieminister Thomas Bodström.

– Varje kille och tjej, från sexårsverksamheten upp till trean i gymnasiet, ska veta vem som är deras polis, förklarade han vid en presskonferens när Socialdemokraternas "vallokomotiv" presenterades.

– När någonting har gått snett, när varningssignalerna kommer om att killen eller tjejen plötsligt byter umgänge eller slutar gå i skolan, då ska man kunna kontakta den här kontaktpolisen. Det ska vara lika självklart som att man vet vem som är rektor, skolpsykolog eller kurator, sade Bodström.

”Ska veta vem de ska ringa”

– I fortsättningen kommer de att veta exakt vem de ska ringa, telefonnummer kommer att stå på anslagstavlan i varje skola i hela Sverige. Det kommer att genomföras under nästa mandatperiod om vi vinner valet.

Sänder man inte då signalen att alla elever är potentiella kriminella?

– Nej, men man ska vara medveten om att varenda kille och tjej under uppväxten kommer i kontakt med alkohol och narkotika. Det går aldrig att säga vilka som är i riskzonen och då är det bättre att arbeta brett förebyggande.

”Inte att misstänka”

– Det är inte att misstänka alla, tvärtom. Att arbeta förebyggande är att inte misstänka någon för brott. Det är just det som är det förebyggande, sade han.

Enligt Thomas Bodström så finns det ett färdigt förslag på justitiedepartementet för att genomföra reformen.

– Det behövs inga lagändringar, det är bara att trycka på knappen, sade han.

TT