”Orimligt att ställa andra krav på S-elit”

Sahlin försvarar kollegorna som använder pigavdraget

Pigduell Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt debatterade avdraget för hushållsnära tjänster i Aktuellt i går. Sahlin vill avskaffa avdraget medan Reinfeldt är nöjd med reformen. ”Jag tror på det här. Vi gör svarta tjänster vita”, säger han.
Pigduell Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt debatterade avdraget för hushållsnära tjänster i Aktuellt i går. Sahlin vill avskaffa avdraget medan Reinfeldt är nöjd med reformen. ”Jag tror på det här. Vi gör svarta tjänster vita”, säger han.

Mona Sahlin tycker att pigavdraget lett till ökade samhällsklyftor. Men hon har inget emot att toppsossar flitigt använt avdragen.

– Det är orimligt att ställa andra krav, säger hon.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin anser att det främst är folk som redan har det gott ställt som utnyttjar avdraget för hushållsnära tjänster.

I debatten med statsminister Fredrik Reinfeldt i Aktuellt i går förklarade hon att det är ideologiska skäl som ligger bakom de röd-grönas nej till RUT-avdraget. Mona Sahlin anser att de 1,3 miljarder kronor som avdraget kostar är på bekostnad av den allmänna välfärden.

”Rika utnyttjar det”

– Det är några få, framförallt de rika, som utnyttjar det. Det är gruppen som i dag har fått tusentals kronor i månaden i skattesänkning samtidigt som 25 000 människor har blivit uppsagda ifrån barnomsorg, inom skolan och äldreomsorgen, sa Sahlin i debatten.

Hon ser inget trovärdighetsproblem med att det är många i hennes eget led som tillhör den rika gruppen som utnyttjat avdraget.

– Det är så med alla reformer och lagförslag. Det som blir tillgängligt för alla, det får alla utnyttja. Det är orimligt att ställa andra krav, säger Mona Sahlin till Aftonbladet efter debatten.

Vad sänder det för signaler att ni är emot pigavdraget samtidigt som så många ledande socialdemokrater utnyttjar det privat?

– Du menar att en kristdemokrat som är för vårdnadsbidrag inte får använda den kommunala barnomsorgen då?

Varför tror du att så många valt att utnyttja det?

– Det får du fråga dem. Men jag ser inga moraliska aspekter vare sig det är Fredrik Reinfeldt eller Ylva Johansson som utnyttjar det.

Reinfeldt anser inte att avdraget är en ojämn skatterabatt som gynnar de välbeställda:

”Jag tror på det här”

– Jag tror på den här reformen. Vi gör svarta tjänster vita och sänker trösklar för de som har svårt att ta sig in i arbetslivet. Om människor använder sig av reformen kommer jag inte att peka finger.

Så fungerar RUT-avdraget

Avdraget för hushållstjänster infördes den 1 juli 2007.

Det innebär att privatpersoner får göra avdrag på 50 procent av arbeten som städning, barnpassning och gräsklippning.

De första åren var det köparen av tjänsterna som gjorde avdraget i sin deklaration. Sedan 1 juli 2009 är det företagaren som gör avdraget.

Publisert: