Nyheter

De får äta med kungen

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Förra året deltog som vanligt cirka 1 300 gäster vid banketten i Stockholms stadshus.

I år väntas gästlistan bli lika diger.

I dag avslöjade Nobelstiftelsen bordsplaceringen vid honnörsbordet där de mest prominenta gästerna får sitta.

Den svenska kungafamiljen är alltid hedersgäster på Nobelfesten och drottning Silvia har värden, Nobelstiftelsens ordförande Magnus Storch, till bordet.

Det långa honnörsbordet är främst avsett för kungafamiljen och årets Nobelpristagare samt andra prominenta gäster såsom andra pristagarländernas ambassadörer och svenska regeringsledamöter.

Kungen får doktor Irina Grigorieva, till bords. Hon är gift med Andre Geims som är Nobelpristagare i Fysik. Han får Gunilla Storch till bordsdam.

Victoria och Daniel

Kronprinsessan Victoria får kemipristagaren Professor Ei-ichi Negishi till bords. Victorias make, prins Daniel, är ny för i år på festen. Han skulle egentligen ha deltagit i den redan förra året, men fick avstå på grund av sin njurtransplantation. Han får i år sitta bredvid Sumire Negishi som är gift med årets Nobelpristagare i kemi.

Prinsessan Christina får äran att ha årets litteraturpristagare Mario Vargas Llosa som bordskavaljer.

Bildt och Adelsohn

Statsminister Fredrik Reinfeldt är placerad bredvid Ruth Edwards som är gift med Roberg G. Edwards, Nobelpristagaren i medicin.

Andra gäster vid honnörsbordet är bland andra Ulf Adelsohn, Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund, utbildningsminister Jan Björklund, utrikesminister Carl Bildt och hans hustru Anna Maria Corazza Bildt samt Kungliga vetenskapsakademiens ständige sekreterare Staffan Normark.

Lång middag

Serveringen på Nobelfesten är ett underhållningsmoment i sig. Hundratals servitörer bär fram mat och dryck i procession.

Trerättersmiddagen pågår i fyra timmar och efterrätten serveras oftast med musik och tomtebloss för att ge en extra festlig effekt. Under måltiden utbringas två ceremoniella skålar: en till kungen och en som kungen utbringar till Alfred Nobels minne. Gästerna bjuds även på underhållning.

– Det var en fantastisk upplevelse, sa finansminister Anders Borg om förra årets Nobelfest.

Kungen går först

När middagen är över, är kungen den förste som lämnar bordet med sin bordsdam för att gå vidare till Prinsens galleri. Samtidigt väntar dans till storband i Gyllene salen.

Nobelfesten direktsänds i tv i Sverige och där kan man följa festligheterna, spana in de galaklädda gästerna, de svenska kungligheterna såklart och njuta av underhållningen från sin egen soffa.

Mer inom kort

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: