”Assange fruktar att bli utlämnad”

NYHETER

Wikileaksgrundaren livrädd för USA: ’Dom kan låsa in honom och kasta bort nyckeln’

1 av 4 | Foto: vill inte till sverige Julian Assange blir fotad genom rutan på en polisbil. Nu radar kändisarna upp sig för att betala hans borgensumma. Samtidigt oroas Assange för att bli utlämnad till Sverige. ”Han är rädd att Sverige ska lämna ut honom till USA”, säger Vaughan Smith.

LONDON. Michael Moore, Bianca Jagger och Ken Loach är beredda att betala borgen.

Ändå tvingades Julian Assange tillbaka till häktet. Där fruktar han inte främst sexanklagelserna.

– Hans rädsla är att Sverige ska överlämna honom till USA, säger hans vän Vaughan Smith.

Julian Assange tvingades i går kväll återvända till Wandsworth-fängelset för ännu en natt i häktet. Sverige har begärt Wikileaks-grundaren utlämnad för våldtäktsanklagelser och åklagaren överklagade genast beslutet om borgen.

Mick Jaggers exfru Bianca, regissören Ken Loach och journalisten John Pilger var på plats i rätten i London för att erbjuda ekonomisk hjälp med borgen. Assanges advokat Mark Stephens kunde också berätta att dokumentärfilmaren Michael Moore var beredd att gå in med pengar.

Kvar i häktet

Ändå tvingas Assange kvar i häktet tills över-klagan behandlats i högre instans. Det måste ske senast på torsdag.

Om borgen beviljas kommer Assange att bo på vännen Vaughan Smiths gård i Suffolk i östra England. Smith var med Assange när han frivilligt överlämnade sig till polisen för drygt en vecka sen.

”Han är rädd”

– Han var rädd för att gå till polisen och rätten, som du och jag också skulle vara, säger Vaughan Smith.

Smith är föreståndare för en medlemsklubb i centrala London, där Assange bott en stor del av tiden de senaste fem, sex månaderna.

– Julian har beskrivits nästan som en internets Usama bin Ladin. Visst är han hemlighetsfull. Men här har han bott och vistats, ätit lunch och middag i restaurangen som är öppen för allmänheten. En inte särskilt väl bevarad hemlighet, säger Vaughan Smith när Aftonbladet träffar honom på Frontline Club.

Nära band till USA

Han berättar också om Assanges rädsla för att utlämnas till Sverige.

– Han har aldrig fruktat sexanklagelserna. Vad han har sagt till mig är att han är rädd för är att Sverige ska lämna ut honom till USA och att man där ska låsa in honom och kasta bort nyckeln. Det han har sett i de läckta dokumenten tyder på att den politiska eliten i Sverige har mycket närmare band till USA än man visar öppet.